Eiermarkt: matige start nieuwe jaar

07-01 | |
Foto: Studio Kastermans
Foto: Studio Kastermans

Deze eerste week van 2022 was voor de handel weinig anders dan de laatste week van 2021. De handel was rustig, moeizaam, traag, taai. Verschil met de laatste week van 2021 was dat de noteringen nu forser naar beneden gingen. Met een dubbeltje tot vijftien cent en in noteringen en gewichtsklassen nog wel meer.

Barneveld noteerde, bij een stemming ‘rustig’, bij kooi- en scharreleieren 10 tot 15 cent lager. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index daalde bij scharrel wit en scharrel bruin bij klasse M 15 cent en bij L 20 cent lager. De Duitse Weser Ems vertoonde hetzelfde dalende verloop bij de kooi- en scharreleieren, haalde er bij de bruine M er zelfs een kwartje af.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram ging bij de witte met 14 cent omlaag naar € 6,80, bij de bruine met 16 cent naar € 7,53. Ter vergelijking: in de eerste week van 2021 daalde de NOP-richtprijs met een cent € 6,22, bij scharrel bruin met zes cent naar € 6,70. Toen bleef de prijs in de eerste week van het nieuwe jaar redelijk op peil. Het verschil met een jaar geleden is 58 cent (+9%) bij witte en 83 cent (+12%) bij bruine scharrels.

Weggevallen afzet naar horeca

Dat de handel de afgelopen week zo moeizaam verliep, op de meeste fronten, hadden handelaren niet verwacht. Hoewel ze wel zeggen dat januari altijd een moeilijk maand is (“de slechtste maand voor de handel”). Bio liep nog wel goed, maar vrije-uitloop was al lastiger, terwijl die de kerstweek en de maand erna nog lekker liep.

Het lijkt erop dat de mensen verzadigd en hun koelkasten vol zijn. Een mogelijke verklaring van de moeizame handel is de weggevallen afzet naar de horeca, die wegens de coronamaatregelen als enkele weken dicht is. Dat zou (enigszins) gecompenseerd kunnen worden door meer afzet via de supermarkten, maar daar was deze week geen sprake van. Misschien komt het wel door alle Covid-besmettingen waardoor veel mensen de deur niet uitkomen omdat ze in quarantaine thuiszitten, opperde een handelaar. “Misschien hebben die mensen ook wel minder eetlust.”

Ondanks dit alles viel de prijsdaling de handelaren niet tegen. “De prijs had ook zomaar met vier fo vijf dubbeltjes onderuit kunnen gaan. Dat is eerder voorgekomen.”

Afzet naar Duitsland

Ook de afzet naar Duitsland viel tegen, wetende dat Driekoningen (6 januari) er een feestdag is. Terwijl week 52 ook al matig was en er ook geen sprake was van een kerstpiek. De Duitse marktanalist omschreef de markt in de eerste week van het nieuwe jaar als ‘afwachtend en inconsequent’. Hij noemt het ‘een volkomen normaal verschijnsel na de vakantie’. “Ook de eiermarkt moet aan het begin van het jaar weer sorteren en vinden.”

Industrie blijft kopen

De NOP-industrienoteringen voor kooi-eieren zakte met 2,5 cent naar 98,1 cent, en daalde bij de scharrel met 2,6 cent naar € 1,037.

Ook hier even terugkijken naar een jaar geleden. In week 1 van 2021 stond de NOP-industrienotering voor kooi op 66,5 cent (-0,4 cent), die voor scharrel op 78,3 cent (-0,3 cent) per kilo. Het zijn nog steeds forse verschillen met nu: bij wit 31,6 cent (+48%) en bij bruin 25,4 cent (+32%). Per kilo.

De eierverwerkende industrie deed deze week nog wel mee, maar wel op een lager niveau. En tegen lagere prijzen. “Waar ze vorig week nog 1,10 betaalden, was de nu nog geen euro.” Het aanbod van eieren uit B/T-gebieden die vanwege de legdatum minder geschikt waren als tafelei, speelde de industrie in de kaart.

Hoge kosten

Tegenover de hoge eierprijzen staan ook hoge kosten. Pluimveehouders moet al maanden fors betalen voor het voer. Dat werd in december een euro duurder. Zeker als het voer aan allerlei extra eisen moet voldoen, is voer een grote kostenpost. VLOG-voer (nog-gmo) wordt alsmaar duurder, het kost omgerekend al zo’n veertig cent per 100 eieren. “De handel/pakstations betaalt slechts € 0,15 per 100 eieren extra”, zo beklaagde een pluimveehouder zich. Ook de energieprijzen en de kosten van verpakkingen stijgen nog steeds.

Opleving vanaf week 3?

Hoewel een handelaar al wat meer bestelling kon noteren voor week 2, is de algemene verwachting dat de dalende tendens doorzet en de prijzen komende week nog wat verder zakken. “Ik hoop gelijk, maar ik denk een tikkie eraf”, zo verwoordde een handelaar zijn verwachting. Als de prijs wat verder zakt is de industrie misschien weer wat kooplustiger.

Mogelijk dat er in week 3 en 4 zomaar een ombuiging naar boven komt, zo verwachten ze. De Duitse marktanalist is positief: “Een echte trend is momenteel niet te voorzien. Eigenlijk kan het alleen maar beter worden.”

Prognose: licht dalend.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bijleveld
Hans Bijleveld Redacteur Pluimveehouderij
Meer over


Beheer