Eiermarkt met meerdere gezichten

13-05 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De eiermarkt was in week 19 aardig, matig, rustig. Scharreleieren liepen goed weg, maar kooi en biologische zijn moeilijker ‘te slijten’. “Eind van de week kon ik kooi verkopen voor prijs volgende week”, zei een handelaar. Volgens hem illustratief voor de verwachting dat de prijs gaat zakken.

Barneveld daalde over alle gewichtsklassen met 30 cent bij de scharreleieren en met 45 cent bij de kooi-eieren. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren daalde over alle gewichtsklassen met gemiddeld 23 cent, zowel bij wit als bruin. De Duitse Weser-Ems daalde bij de scharreleieren over alle gewichtsklassen met gemiddeld 20 cent bij de scharrels en bij de kooi-eieren met 30 cent, wit en bruin in dezelfde mate. De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren daalde met 10 tot 15 cent.

Ook de NOP-richtprijs scharreleieren noteerde lager: die voor witte 62-63 gram kwam uit op € 10,00 (-33 cent), die voor bruine op € 10,46 (-30 cent). Voor beide nog steeds een groot verschil met vorig jaar, toen in week 18 de NOP-richtprijs voor witte scharreleieren € 6,05 noteerde en voor bruine € 6,65.

Zuinige consument

De consumptie was deze week ‘aardig’, evenals de retailbestellingen. “Maar de afzet zit op zo’n 95% van wat normaal is voor deze tijd van het jaar”, schatte een handelaar de situatie in. Doordat kooi en scharrel qua prijs nog steeds dicht op elkaar zitten, kiezen sommige afnemers voor scharrel in plaats van kooi, terwijl sommige consumenten reageren op de inflatie door bio-eieren te verruilen voor scharrel. Mogelijk dat dit de redenen zijn waardoor scharreleieren wat schaars lijken te gaan worden. En dat de afzet van bio-eieren stug verloopt.

Naast de prijs speelt ook het aanbod van bio-eieren mee. In de Gelderse Vallei zitten een paar honderd duizend bio-kippen ‘vast’, doordat ze wegens vervoermaatregelen niet naar de slacht kunnen en blijven doorleggen. Kleine S-eieren zijn redelijk prijshoudend. Mogelijk doordat er nu minder kippen worden opgezet om twee zomers in een legronde te voorkomen. Nu de prijzen dalen kan de industrie wat afwachten. De NOP-industrienoteringen kwam zowel voor kooi- als voor scharreleieren deze week op € 1,556 per kilo. Beide 7,7 cent lager dan vorige week.

Dat beide NOP-industrienoteringen als vier weken gelijk zijn, komt mede door de Franse Rungis-notering voor kooi-eieren, die al weken hoger is dan de Nederlandse en Duitse Weser-Ems industrienoteringen. Omdat de Rungis meetelt in de NOP-kooi-industrienotering, trekt Rungis de NOP omhoog. En omdat de NOP-industrienotering voor scharrel niet lager mag zijn dan die voor kooi, zijn beide NOP-noteringen gelijk.

Tussen Pasen en Pinksteren

Normaal gesproken is de afzet tussen Pasen en Pinksteren aardig goed, maar eierhandelaren zijn er niet gerust op dat dat dit jaar ook zo zal zijn. De een is ‘bang dat er volgende week nog wel iets van de prijs zal af gaan’, een andere vermoedt dat ‘de markt verder de bodem zal zoeken’. Een derde verwacht een verdere daling van de industrienotering, maar dat scharreleieren komende week ‘redelijk prijshoudend’ zullen zijn.

Prognose: prijsdaling.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bijleveld
Hans Bijleveld Redacteur Pluimveehouderij
Meer over


Beheer