Eiermarkt nog steeds leeg

06-12-2019 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De eiermarkt blijft op volle toeren draaien. Alle soorten eieren lopen goed weg.

Alleen naar eieren voor de verwerkende industrie is ook deze week de vraag verder gedaald. Maar zoals vaker in deze tijd van het jaar is de vraag naar biologische en vrije uitloop-eieren groter dan het aanbod. Ook van kooi-eieren voor de consumptie zijn er in ons land niet veel; die blijven ook goed aan de prijs.

Ook scharreleieren zijn gewild, maar daar zijn er voldoende van te krijgen. Bovendien beginnen pakstations rekening te houden met het feit dat over 3 weken gebroken weken aanbreken doordat de feestdagen midden in de week vallen dit jaar. ‘Bij het huidige prijsniveau wil je dan wel leeg zijn’, is de redenatie. Vandaar dat de noteringen beginnen te stabiliseren.

Stabilisatie

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram plust € 0,04 naar € 8,48 per 100. Witte scharreleieren van dat gewicht stijgen evenveel en komen daarmee op € 7,71 per 100.

Ook in Duitsland stabiliseren de eierprijzen. De Weser-Ems-notering voor scharreleieren is voor alle soorten identiek aan vorige week. Bruine M-en staan er ook deze week voor € 8,50 per 100 genoteerd.

Net als afgelopen weken daalt de kooi-eierprijs door de dalende vraag van de industrie. De NOP-richtprijs voor kooi-eieren gaat van € 1,087 naar € 1,050 per kilo.

Geen eieren over

Hoewel de vraag naar scharreleieren bediend kan worden, zijn ze ook niet over. Door de grote vraag zijn de opslagruimtes bij handelaren en pakstations aan het eind van de dag leeg. Handelaren merken dat pakstations nog steeds graag hun bestellingen al aan het begin van de dag ontvangen zodat ze direct verwerkt kunnen worden of hun auto’s al eerder dan de afgesproken tijd er zijn om de eieren op te halen.

De gezonde vraag zal ook de komende 2 weken nog aanhouden. De echte kerstbestellingen komen steeds later. Pakstations voorzien door die extra daghandel vooral in week 51 een piek in het aantal te verwerken eieren. Doordat die piek slechts enkele dagen duurt en daarna de gebroken weken volgen, zorgt dat niet voor een verdere opleving van de eierprijzen.

Prognose: stabiele prijs.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer