Eiermarkt presteert boven verwachting

16-09 | |
De Duitse Weser-Ems noteerde de scharreleieren gemiddeld over de gewichtsklassen bij de witte 40 en bij de bruine 33 cent hoger. - Foto: Canva/Getty Images
De Duitse Weser-Ems noteerde de scharreleieren gemiddeld over de gewichtsklassen bij de witte 40 en bij de bruine 33 cent hoger. - Foto: Canva/Getty Images

Prijzen eieren stijgen behoorlijk. Het aanbod van eieren op de eiermarkt is niet groot.

Eieren liepen deze week boven verwachting vlot weg. De noteringen gingen behoorlijk omhoog, net als vorige week. Zowel de industrie- als de tafeleinoteringen lieten flinke plussen zien. De druk op de zwaardere eieren lijkt wat af te nemen.

Barneveld noteerde bij alle gewichten hoger, van 15 tot 40 cent bij de kooi-eieren en van 15 tot 30 cent bij de scharreleieren. Gemiddeld over alle gewichten 34 cent bij kooi- en 21 cent bij scharreleieren. Ook vorige week ging de notering van de kooi-eieren harder omhoog dan die van de scharreleieren. Bruine kooi-eieren vinden nog gretig aftrek door kleinere supermarkten en markkooplui.

Handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index plust

De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index ging ook over de hele linie omhoog. Gemiddeld over de gewichtsklassen bij de witte scharrel met 25 cent en bij de bruine met 28 cent, na in week 36 al met 18 cent (kooi) en 16 cent (scharrel) te zijn gestegen.

De Duitse Weser-Ems noteerde de scharreleieren gemiddeld over de gewichtsklassen bij de witte 40 en bij de bruine 33 cent hoger. Na stijgingen van 34 en 36 cent in week 36. In Frankrijk ging de Rungis ook deze week weer omhoog, bij alle gewichtsklassen met 10 tot 30 cent.

De NOP-richtprijs pluste opnieuw flink, net als vorige week bij de witte scharrels meer dan bij de bruine. De witte scharreleieren 62/63 gram kwamen op € 11,20 (+57 cent), de bruine op € 11,29 (+46 cent).

Lees verder onder de grafiek

Industrie trekt de kar

Prijzen eieren stijgen vanwege een constante vraag, terwijl het aanbod gering is. De vraag komt vooral van de industrie, al maanden, en de prijs die de verwerkers voor eieren willen betalen, trekt al weken de bodem van de eiermarkt omhoog. “De industrie trekt de kar en alles gaat mee”, zei een eierhandelaar. Wereldwijd is het aanbod krap, onder meer door uitval wegens vogelgriep. Dit voelen de industriële verwerkers het hardst. Dit alles heeft ook duidelijk zijn weerslag op de tafeleimarkt. De Duitse Weser-Ems industrienoteringen steeg deze week voor de scharreleieren zo’n 10 cent naar € 1,85 en voor kooi-eieren 7 cent hoger naar € 1,70. De Rungis-industrienotering ging ook met 7 cent omhoog naar € 1,84.

De NOP-richtprijs voor industrie-scharreleieren ging met 9,3 cent omhoog naar € 1,793, die voor industrie-kooi-eieren steeg met 8,8 cent naar € 1,732. Ter vergelijking: vorig jaar stonden in week 37 de NOP-industrienoteringen op 95,7 (scharrel) en 92,4 cent (kooi). Voor beide ligt de prijs nu 87,5% hoger dan vorig jaar. Net als in de voorgaande twee weken ligt de NOP-notering voor kooi-industrie-eieren, omgerekend op hetzelfde prijsniveau als de NOP-notering voor witte scharrel(tafel)eieren, gerekend met gangbare afslagen (35 cent voor de NOP-richtprijs 62/63 gram en een stuiver voor de NOP-industrienotering).

Lees verder onder de grafiek

Prijsverschil witte en bruine eieren kleiner

Opvallend is dat de NOP-richtprijs van witte en bruine scharreleieren steeds dichter naar elkaar kruipt. Was het prijsverschil in week 35 nog 61 cent, in week 36 was het geslonken naar 20 cent en nu, in week 37, was het nog slechts 9 cent. Het heeft te maken met de afspraak bij de opstelling van de NOP-richtprijs dat de notering van witte tafelscharreleieren niet onder de industrienotering mag zitten. De industrienotering trekt de NOP-tafeleinotering dus mee omhoog. De algemene verwachting is dat de noteringen de komende weken verder zullen oplopen. En dat de tafeleinoteringen in het kielzog van de stijgende industrienoteringen mee omhoog zullen gaan. Het zijn mooie vooruitzichten voor pluimveehouders, die ondanks een geringe voerprijsdaling, maar door stijgende energieprijzen, hun kostprijs verder zien oplopen. Tot wel 10 cent per ei.

Prognose: prijs stijgt.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bijleveld
Hans Bijleveld Redacteur Pluimveehouderij
Meer over


Beheer