Doorgaan naar artikel

Eiermarkt: prijs brokkelt verder af

Foto: Koos Groenewold premium

Foto: Koos Groenewold

De eiermarkt was inweek 20 ‘een tikkeltje minder’. De afzet liep aardig goed, maar wel wat rommelig vanwege de vrije Hemelvaartsdag. Doordat het aanbod geleidelijk aan wat toenam, verliep de vrije handel naar de pakstations wat moeilijker. Zeker bij het nog steeds hoge prijsniveau, hoewel de markt niet prijshoudend is. KAT-OKT-eieren zijn veel gevraagd door Duitse pakstations en de grote Nederlandse, non-KAT-eieren zijn lastig(er) te verkopen.

Barneveld noteerde de kooi-eieren 10 tot 30 cent lager, gemiddeld over alle gewichten met 21 cent, en de scharreleieren 5 tot 15 cent lager, gemiddeld met 11 cent. De Amsterdamse Grossiers Index liet de bruine M-scharreleieren gelijk en noteerde de witte M-scharreleieren zelfs 5 cent hoger. De andere gewichten daalden: over alle 4 de gewichtsklassen bij scharrel wit gemiddeld met 9 cent, scharrel bruin met 10 cent. De AGI zit nu op het niveau van week 1 van dit jaar.

Weser-Ems en Rungis

De Duitse Weser-Ems noteerde de S-scharreleieren gelijk, maar alle andere gewichtsklassen lager dan een week eerder. Over alle 4 de gewichtsklassen daalden de witte scharreleieren met gemiddeld 11 cent, de bruine scharreleieren met 10 cent, de witte kooi-eieren met 11 cent en de bruine kooi-eieren met 14 cent.

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren zakte over de vier gewichtsklassen gemiddeld met 26 cent.

NOP

De NOP-richtprijs voor scharreleieren ging gemiddeld over alle gewichten bij de witte met 13 cent omlaag naar € 13,68 en bij de bruine met 14 cent naar € 13,86. De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram daalde bij de witte met 12 cent naar € 15,12 en bij de bruine met 16 cent naar € 15,41.

Verwachtingen

Voor de komende week verwachten de pakstations wat meer drukte bij het uitleveren, omdat veel supermarkten, vooral die in Duitsland, bestellingen voor de Pinksterweek naar voren halen. De komende weken wordt nog een goede consumptie en afzet verwacht. Vanaf half juni zal de afzet teruglopen, althans dat is gebruikelijk. Maar of dat dit jaar ook zo zal gaan? “Deze zomer zal vast anders zijn dan ooit tevoren”, zei een handelaar. De prijsdruk zal toenemen, het hoge prijspeil zal verder afbrokkelen.

Prognose: prijsdaling

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin