Eiermarkt put hoop uit versoepeling coronaregels

Foto: Canva
Foto: Canva

Voorzichtig optimisme is te proeven op de eiermarkt.

De verwachtingen zijn meestal niet hoog voor weken die aansluiten op feestdagen en voor de week na Pinksteren liep de handel goed door. Eierhandelaren zijn positief. Zelfs met soorten die een aantal weken niet liepen, zijn ze nu ‘los’. Het is vooral het sentiment dat de versoepelingen van de coronamaatregelen meer leven in de brouwerij gaan brengen. Want als de horeca weer open gaat, willen ze niet zonder eieren en ei-producten zitten. Dat is positief voor de handel.

Daarnaast geeft de vogelgriep in Limburg reuring aan de aanbodkant. Eieren in het gebied konden er aanvankelijk niet uit, waardoor andere eieren die plekken in het afzetkanaal moesten invullen. Inmiddels is de afzet van eieren uit het gebied wel weer op gang en zal volgende week blijken in hoeverre dat het aanbod dan beïnvloedt.

De uitbraak van vogelgriep heeft wel als nadeel dat opheffing van een ander marktverstorend element, de ophokplicht, nog weer verder is opgeschoven. De sector blijft inzetten op vlotte heropening via regionalisering.

Lees verder onder de grafiek.

NOP-richtprijs bruine scharreleieren stijgt

Hoewel de handel wat vlotter lijkt te lopen is er prijsmatig nog nauwelijks beweging. NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram stijgt 6 cent naar € 6,72 per 100 stuks. 100 witte scharreleieren van dat gewicht leveren 3 cent meer op dan vorige week: € 6,10. Het is geen prijssprong, maar wel een positief signaal na een lange periode met dalende eierprijzen. Het is een signaal dat de bodem bereikt is, maar het is nog te vroeg om van een opleving te spreken.

De NOP-richtprijs van kooi-eieren blijft opnieuw staan op € 0,80 per kilo. Ook in Duitsland muteert deze eiersoort prijshoudend: WeserEms blijft staan op € 0,78 per kilo. Het is een niveau waarop deze eiersoort zich al een week of vier à vijf begeeft. Dat geeft aan dat er een stevige bodem in de markt zit. En dat is belangrijk in een toch wat roerige tijd.

Lees verder onder de grafiek.

Effect versoepelingen coronamaatregelen

De verwachting is dat de coronamaatregelen verder versoepelen. Daarbij trekt het weer aan, waardoor de horeca niet alleen de terrassen mag openen, maar ook klanten kan verwachten. Dat voedt de verwachting dat de positieve stemming aanhoudt, de handel bloeiend blijft en de eierprijs omhoog blijft kruipen.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.