Doorgaan naar artikel

Eiermarkt redelijk prijshoudend

Eieren verkochten afgelopen week goed. Foto: Canva premium

Eieren verkochten afgelopen week goed. Foto: Canva

De eierhandelaren kijken terug op een goede week (week 16). De handel was ietsjes rustiger, maar de eieren liepen nog aardig goed weg. Al met al spreken eierhandelaren van een goede vraag. Distributiecentra (retail) bevoorraden weer, wat erop duidt dat de eieren die de afgelopen weken (voor Pasen) zijn gekocht ook zijn geconsumeerd.

Door de relatief goede vraag, voor de tijd van het jaar, was de markt redelijk prijshoudend, maar zijn de prijzen wel gedaald.

Kooi-eieren en scharreleieren

Barneveld noteerde de kooi-eieren gemiddeld bijna een kwartje, en liet de scharreleieren gemiddeld ruim een dubbeltje zakken. Het verschil: “De kooihandel is gewoon slechter”, aldus een handelaar. De Amsterdamse Grossiers Index liet alle vier gewichtsklassen dalen, net als vorige week, met gemiddeld ongeveer een kwartje.

De Duitse Weser-Ems ging bij de scharreleieren gemiddeld bij de witte 14 cent en bij de bruine met 15 cent omlaag. Bij de kooi-eieren bleven de S-eieren voor de vijfde week op rij gelijk. Gemiddeld over alle gewichtsklassen daalden de witte met 6 cent en de bruine met 8 cent. De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren daalde gemiddeld over drie noteringen en vier gewichtsklassen met 6 cent.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren liep net als vorige week zo’n twee dubbeltjes terug. Gemiddeld over alle gewichten daalde de prijs bij de witte met 21 cent naar € 14,40 en bij de bruine met 19 cent naar € 14,59. De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram daalde bij de witte met 23 cent naar € 15,97 en bij de bruine met 21 cent naar € 16,25.

Industrienoteringen

De industrie was duidelijk actiever dan de voorgaande twee weken. “Een paar weken was het niets, nu vraagt de industrie weer”, aldus een handelaar. De industrie was daardoor aardig droog en had naast de vaste leveringen uit contracten extra aanvoer nodig. Op EggsTrader werden dit jaar zelfs niet eerder zoveel vrachtwagens eieren verhandeld als deze week, volgens een gebruiker van dit handelsplatform. Tegen zeer uiteenlopende eieren. Niet alleen was er een (logisch) prijsverschil tussen KAT- en niet-KAT-gecertificeerde eieren, maar ook tussen gelijke partijen kon zomaar een dubbeltje zitten.

Door de vraag van de industrie bleven de industrienoteringen op peil. De Duitse Weser-Ems industrienotering voor scharreleieren zakte met 2 cent naar € 2,35, die voor kooi-eieren met 1 cent naar € 2,19. De Rungis-industrienotering voor kooi-eieren daalde met 3 cent naar € 2,43. De NOP-richtprijs voor industrie-eieren daalde voor industrie-kooi-eieren met een halve cent naar € 2,227, die voor industrie-scharreleieren met 0,2 cent naar € 2,25.
Door de vraag ondersteunde de industrie de prijsvorming van de tafeleieren.

Invloed van feestdagen

De eierhandel heeft vertrouwen in volgende week. De eerste drie dagen zullen ze drukker zijn, wegens Koningsdag donderdag. Daar komt bij dat de leveringen voor 1 mei, de maandag erop, in veel landen een vrije dag, naar voren zullen worden getrokken. Die sterke afzetweek zal de prijs zeker steunen.

De internationale handel werd en wordt beïnvloed door Orthodox Pasen, dat een week later werd gevierd dan Pasen in ons land. Daardoor verloopt de herbevoorrading in onder meer Oost-Europese landen wat anders dan in de West-Europese. Wat mogelijk wel te merken is.

In Duitsland is sprake van krapte, vooral OKT-eieren zijn beperkt beschikbaar. Het houdt de Weser-Ems notering vast en beïnvloedt ook de NOP-richtprijs. Niet-KAT-eieren zijn niet te verkopen tegen NOP-richtprijs en gaan allemaal naar de industrie, aldus een marktkenner.

Pinksteren en het weer

Handelaren voorzien voor de komende vier weken een redelijk goede markt, al zullen de vrije dagen de handel in die weken niet ten goede komen. Na Pinksteren, wanneer weer wat nieuwe koppels in productie zullen komen, wordt een nieuw marktevenwicht verwacht, op een lager niveau, waarvan niemand de hoogte durft te voorspellen. Tot dan wordt een redelijk prijshoudende markt verwacht. Met mogelijk lichte prijsdaling.

Het weer speelt daarbij ook een rol. Bij mooi weer wordt meer sla gegeten, met vaak eieren erbij.

Prognose eierprijzen: geringe prijsdaling

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin