Doorgaan naar artikel

Eiermarkt rustig, prijzen stabiel

De eiermarkt werd omschreven als ‘redelijk’, na wekenlang als ‘vlot’ te zijn getypeerd. Foto: Canva premium

De eiermarkt werd omschreven als ‘redelijk’, na wekenlang als ‘vlot’ te zijn getypeerd. Foto: Canva

De eiermarkt was deze week (week 37) rustig op alle fronten. De markt had een ‘gezonde ondertoon’, een goede vraag en een licht stijgend aanbod.

De herbevoorradingen zijn achter de rug, alsook enkele acties van supermarkten. De markt lijkt te stabiliseren, evenals de prijzen.

Noteringen eieren

Barneveld bleef deze week onveranderd in een als ‘redelijk’ omschreven markt, die wekenlang als ‘vlot’ werd getypeerd. De Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren noteerde deze week gemiddeld over de vier gewichtsklassen de witte € 0,05 en de bruine € 0,09 hoger (vorige week beide +€ 0,14).

De Duitse Weser-Ems-notering voor scharreleieren, sinds vorige week een notering voor OKT-eieren (Ohne Kükentöten), ging gemiddeld over de vier gewichtsklassen bij de witte met € 0,22 en bij de bruine met € 0,23 omhoog. Bij de kooi-eieren was de gemiddelde stijging van Weser-Ems bij de witte € 0,022 bij de bruine € 0,08.

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren ging gemiddeld over de vier gewichtsklassen € 0,375 omhoog, tegen +€ 0,35 in de twee voorgaande weken.

De NOP-richtprijs ging gemiddeld over alle gewichten bij de witte en de bruine met € 0,03 omhoog, de witte naar € 10,22, de bruine naar € 10,35. Vorige week gingen de witte met € 0,06 en de bruine met € 0,12 omhoog. De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram steeg bij de witte met € 0,02 naar € 11,23 (vorige week +€ 0,15) en bij de bruine met € 0,03 naar € 11,74 (vorige week +€ 0,19).

Noteringen industrie

De industrie trekt wat aan, al zijn er ook geluiden dat de industrie ‘zeer terughoudend’ is. De NOP-industrienotering scharrel was in de markt niet te krijgen. De industriemarkt lijkt zelfs wat vriendelijker dan de tafeleimarkt.

Alle industrienoteringen noteerden hoger. De Duitse Weser-Ems industrienotering voor scharreleieren ging met € 0,05 omhoog naar € 1,95 (vorige week +€ 0,15), die voor kooi-eieren ging net als in de afgelopen vier weken met € 0,10 omhoog, naar € 1,65. De Franse Rungis-notering voor industriekooi-eieren pluste met € 0,07 (vorige week +€ 0,23).

De NOP-richtprijs voor industrie-eieren ging voor scharreleieren met € 0,038 omhoog naar € 1,706 (vorige week +€ 0,024) en voor de kooi-eieren met € 0,065 naar € 1,555 (vorige week +€ 0,107).

Vooruitzichten

De vooruitzichten voor de komende maanden zijn blijvend positief. Er zijn weinig voorraden, dus als de vraag met meer stijgt dan het aanbod, zullen de prijzen toenemen. De verwachting is dat de vraag van de verwerkers zal toenemen en dat ze hun voorraden wat zullen aanvullen, vooruitlopend op het opvoeren van hun productie met het oog op de toenemende vraag van de producenten van pasta’s.

Het aanbod neemt geleidelijk toe Er zijn veel eieren onderweg van koppels die recent zijn opgezet. De vraag naar OKT was al enige tijd krap, maar dat zal minder worden, want bij de nieuwe koppels zit relatief veel OKT. We bereiken een stabielere periode met tussen nu en november een vlak prijsverloop, op een hoog prijsniveau met dubbele cijfers voor de komma.

Prognose eierprijzen: stabiel, vlak.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Hans Bijleveld

Redacteur Pluimveehouderij

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin