Eiermarkt schrijft historie, eieren nog nooit zo duur

24-02 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Anderhalve maand voor Pasen schijnt de zon volop op de eiermarkt. Na de recordprijzen van vorige week schieten de noteringen nog verder omhoog. Handelaren spreken van historische tijden, die zij de afgelopen decennia nog niet eerder meemaakten.

De prijzen op de eiermarkt zijn torenhoog. Nooit eerder werden eieren zo duur betaald. De NOP-richtprijs voor bruine en witte scharreleieren zit ook deze week (week 8) weer flink in de lift. Bruine en witte scharreleieren van 62/63 gram noteren € 16,15 (per 100 stuks). Het is voor het eerst in de historie dat eieren in deze gewichtsklasse de grens van € 16 slechten. Ter vergelijk: in 2021 en 2022 kwam de notering in dezelfde periode niet of nauwelijks boven € 8 uit.

Richting Pasen geen veranderend marktbeeld verwacht

Handelaren weten niet wat ze meemaken en verwachten richting Pasen geen veranderend marktbeeld. De eiermarkt ziet er gewoon heel rooskleurig uit. Voorlopig is het niet de vraag of de eierprijs stijgt, maar hoeveel er nog bij gaat komen. Het lijkt er sterk op dat de records dus nog verder worden aangescherpt.

De vraag naar eieren is duidelijk een stuk groter dan het aanbod. De invloed van vogelgriep is daarbij sterk merkbaar. Wereldwijd zijn vele miljoenen kippen geruimd.

Industrie trekt de kar

‘Spannend hoog’, ‘Positiever dan verwacht’, ‘crescendo’ en ‘buitengewoon vriendelijk’. Het zijn zomaar wat termen die handelaren bezigen om de historische eiermarkt te omschrijven. Het moge duidelijk zijn dat er hard aan de eieren wordt getrokken, waarbij de kar vooral wordt getrokken door de industrie.

De NOP-richtprijs voor industrie-kooi-eieren komt deze week uit op € 2,418 per kilo. Daarmee noteren industrie-kooi-eieren flink hoger dan in dezelfde periode vorig jaar (zie grafiek). Destijds kwam de notering met € 1,201 niet eens tot de helft van het huidige prijsniveau. Ook industrie-scharreleieren noteren deze week weer hoger: € 2,584.

Duitse industrie-eieren noteren weer hoger

Ook de Duitse Weser-Ems industrienoteringen blijven stijgen. De notering voor scharreleieren gaat naar € 2,67. Die voor kooi-eieren komt uit op € 2,45. Duitse eierhandelaren vragen zich intussen af waar ze de eieren vandaan moeten halen. ‘Het gat tussen vraag en aanbod wordt steeds groter. De gewenste hoeveelheden eieren zijn er simpelweg niet’, zo valt te lezen in het marktcommentaar van Deu Eier.

Prognose: eierprijzen stijgen verder.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Poelsma
Bouke Poelsma Freelance redacteur
Meer over


Beheer