Eiermarkt sloot jaar met lichte prijsdaling maar op hoog niveau af

02-01 | |
Het prijspeil waarmee de eiermarkt het jaar afsloot is ongekend. Niet eerder was het zo hoog. - Foto: Henk Riswick
Het prijspeil waarmee de eiermarkt het jaar afsloot is ongekend. Niet eerder was het zo hoog. - Foto: Henk Riswick

De eiermarkt is nog steeds stabiel, de afzet was rustig, verliep redelijk tot goed.

Met een dag minder is er tussen kerst en oud en nieuw minder uitgeleverd, dus liepen de voorraden van de pakstations iets op. Normaal is het altijd rustig tussen de feestdagen. Dit jaar was het weinig anders.

De noteringen maakten vorige week een pas op de plaats of liepen iets terug. Barneveld noteerde alle gewichten zowel bij kooi- als scharreleieren, een stuiver lager. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren liet de witte met gemiddeld 4 cent en de bruine met gemiddeld 3 cent cent dalen.

Ook Duitse eiernotering omlaag

De Duitse Weser-Ems-notering ging ook omlaag: bij de witte scharreleieren met 3 cent en bij de bruine met 4 cent, gemiddeld over alle gewichten. De Weser-Ems-notering voor kooi-eieren bleef bij de witte onveranderd en daalde bij de bruine met gemiddeld 2 cent. De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren bleef onveranderd.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren daalde ook, gemiddeld over alle gewichten bij de witte met 10 cent en bij de bruine met 8 cent. De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram zakte bij de witte met 21 cent naar € 14,92 en bij de bruine met 6 cent naar € 15,11. In de laatste week van 2021 noteerde de NOP de 62/63 grams witte scharreleieren op € 6,94 (-15 cent) en de bruine op € 7,69 (-8 cent).

Weinig activiteit in eierverwerkende industrie

De eierverwerkende industrie vroeg in de week tussen de feestdagen weinig eieren en draaide niet of op een laag pitje. Veel buitenlandse werknemers brachten deze periode in het thuisland door.

Het resulteerde deze week in stabiele of licht dalende industrie-noteringen. De Duitse Weser-Ems industrienotering voor scharreleieren daalde met 4 cent naar € 2,44 en bleef voor kooi-eieren vast op € 2,30. De Rungis-industrienotering voor kooi-eieren bleef voor de vijfde week onveranderd € 2,37.

NOP-richtprijs nagenoeg gelijk

De NOP-richtprijs voor industrie-kooi-eieren bleef nagenoeg gelijk; de € 2,314 betekende een daling met 0,4 cent. De NOP-richtprijs voor industrie-scharreleieren ging met 3,2 cent naar beneden naar € 2,388. Daarmee zit deze prijs nog steeds op het niveau van de witte tafelscharreleieren.
Ter vergelijking: vorig jaar stonden in week 52 de NOP-industrienoteringen op € 1,006 (kooi) en € 1,063 (scharrel).

Eierprijs op hoog niveau het jaar uit

De prijsdalingen van vorige week zijn bij dit hoge prijsniveau ‘marginaal’. Want het prijspeil waarmee het jaar afsloot is ongekend. Niet eerder was het zo hoog. De NOP-richtprijs voor witte scharreleieren is voor zowel de M- als de L-eieren ruim 2,2 keer zo hoog als in de eerste week van 2022. Bij de bruine scharreleieren is de NOP-notering in week 52 bij de M-eieren 2,11 en bij de L-eieren 1,95 keer zo hoog als in week 1.

Bij de industrienoteringen is het prijsverschil nog groter met het begin van 2022. Daar is de NOP-notering voor de scharreleieren in de laatste week van het jaar 2,3 keer zo hoog als in de eerste week en voor de kooi-eieren zelfs 2,35 keer.

Effect van Oekraïne-oorlog en vogelgriep

De Oekraïne-oorlog en vooral de vogelgriep-uitbraken hebben voor deze geweldige prijsverhoging geleid. Sommige pluimveehouders varen er wel bij, andere kunnen er niet van profiteren. Pakstations en eierhandelaren, zeker zij die zelf geen kippen hebben, zullen met weinig plezier op dit jaar terug kijken.

Voor deze week worden weinig ‘gekke dingen’ verwacht. De markt voor tafeleieren is stabiel, alle soorten eieren zijn ruim voldoende beschikbaar.

De industrie gaat eieren vragen voor de kokerij en ververij. Dat is wat later dan gebruikelijk, want meestal begint de inkoop voor die bestemming al in november. Het gaat dan om wat lichtere witte eieren.

De prijzen zullen naar verwachting iets ‘afbrokkelen’. Een prijsval komt er zeker niet.

Prognose: lichte prijsdaling

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bijleveld
Hans Bijleveld Redacteur Pluimveehouderij
Meer over


Beheer