Eiermarkt stabiel op goed niveau

24-01-2020 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De NOP-richtprijs voor kooi-eieren stijgt zelfs € 0,055 naar € 0,883 per kilo.

Geen vrije dagen die overbrugd moeten worden; dus er wordt niet om eieren gevochten. Toch is de vraag ook zeker niet slecht, maar spannende momenten zijn er niet te bespeuren op de eiermarkt deze week. Die is stabiel en koersvast; nadat de kooi-eierprijs de afgelopen weken al stabiliseerde, gaan nu ook de noteringen van scharreleieren niet verder onderuit.

NOP-notering bruine eieren stabiel

De Amsterdamse grossiersprijzen noteren ongewijzigd voor bruine scharreleieren. M-eieren en alle sorteringen wit doen op de Duitse WeserEms ook onveranderd. De NOP-notering voor bruine scharreleieren van 62-63 gram maakt ook een pas op de plaats; met € 7,42 per 100 eieren is de koers nagenoeg gelijk aan vorige week. De NOP-richtprijs voor kooi-eieren stijgt zelfs € 0,055 naar € 0,883 per kilo.

Lees verder onder de grafiek.

Iets meer aanbod eieren

De eiermarkt loopt goed voor de tijd van het jaar. Eieren zijn gevraagd en er staat geen druk op de prijs. Het aanbod begint wel weer wat toe te nemen. Door uitstallen zijn nu 5 tot 7% minder kippen aan de leg. Maar jonge hennen komen de aankomende weken wel weer in productie. En dat is op zich niet verkeerd, want die eieren zijn met Pasen zeker weer nodig.

Stevig bodem in de eiermarkt

De vraag komt van over de hele breedte: de vraag naar consumptie-eieren is duidelijk aanwezig, maar ook kokerijen en ververijen tonen zich kooplustig. Niet alleen voor de lopende productie, ook kopen ze eieren om voorraden op te bouwen. En doordat de industrie afgelopen zomer juist geen grote strategische voorraden heeft aangelegd blijven inkopers vlot inslaan. Daarmee ontstaat een stevige bodem in de markt.

Lees verder onder de grafiek.

Het huidige prijsniveau ligt duidelijk boven dat van vorig jaar. Bruine scharreleieren van 62-63 gram brengen bijna 2 kwartjes per 100 stuks meer op. Dat is 7% meer. Een kilo kooi-eieren brengt zelfs 23% meer op. Het prijsvoordeel ten opzichte van week 4 in 2019 is € 0,165 per kilo.

Zorgen om vogelgriep

Op dit moment heeft de vogelgriep in het oosten van Europa nog geen grote impact op de Nederlandse eiermarkt. Handelaren en verwerkers houden de situatie wel nauwlettend in de gaten. Als er in landen als Polen volop geruimd gaat worden, gaat dat ook hier de markt beïnvloeden.

Maar zolang zich geen calamiteiten in ons land voor doen is de verwachting dat de eiermarkt ook de komende weken zijn rustige, stabiele karakter behoudt.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer