Eiermarkt sterk verdeeld over prijsverloop

Het beeld over de eiermarkt is verdeeld. Pluimveehouders en handelaren zijn positiever over het marktverloop deze week dan pakstations. Over het prijsverloop zijn de meningen precies tegenovergesteld.

Het antwoord op de vraag ‘hoe het gaat op de eiermarkt?’ is sterk afhankelijk van wie er tegenover je staat. In de anderhalve-meter-samenleving zijn afzetstromen compleet veranderd. Pluimveehouders die aan huisverkoop doen, blijven hun automaat vullen door de sterk gestegen klandizie. Pakstations die aan de retail leveren, draaien tot 3 keer per dag het boerenerf op om geen ei te missen door de gestegen vraag van supermarkten. Daar staat tegenover dat pakstations die het van de horeca of export moeten hebben, nu eieren overhouden en kokerijen en ververijen buiten hun gecontracteerde hoeveelheden geen extra eieren meer inslaan.

Verdeeld beeld

Net zo verdeeld als het beeld van de markt, zo verdeeld is ook het beeld over de verkopen deze week. De verwachting, die vorige week breed gedragen werd door goedlopende verkopen, dat de markt deze week zowel volume- als prijsmatig zou stabiliseren, is niet uitgekomen. De NOP-richtprijs voor scharreleieren ging met 9 tot 30 cent omlaag. Bruine scharreleieren van 62/63 gram daalden 24 cent in waarde en brengen nu € 7,14 per 100 op. 100 witte van dat gewicht doen € 6,70 (-€ 0,30).

Pakstations zijn dan ook niet enthousiast over de verkopen deze week. De vrije maandag in Nederland door Koningsdag en het uitvallen van de vrijdag door de 1-mei-viering geven een onrustig marktverloop. En met het prijsverschil op de Duitse spotmarkt en de hoogte van de noteringen is de verdere verlaging van de noteringen deze week een logisch gevolg, volgens de pakstations.

Retail gijzelt fairtrade volgens NVP

Eierhandelaren die aan de pakstations verkopen, zijn duidelijk minder gereserveerd over het verloop. De verkopen liepen niet slecht en ze zijn niet met grote voorraden blijven zitten. De Barneveldse eiernotering is daarom ook niet omlaag bijgesteld, maar noteert deze week stabiel.

Datzelfde beeld hebben pluimveehouders. Via sociale media klinkt openlijk de verbazing over de gretigheid waarmee eieren worden opgehaald, de goede winkelverkopen en de dalende noteringen die ze daarmee niet kunnen rijmen. Pluimveehoudersvakbond NVP uit zijn ongenoegen daarover zelfs in een persbericht. De vakbond verwijt supermarkten dat ze zich grote marges toe-eigenen en de rest van de keten in een race naar beneden dwingen.

Roerige markt

Kortom; er is grote verdeeldheid over het prijsbeeld dat eieren momenteel laten zien in de roerige markt. Die verdeeldheid zal volgende week niet wezenlijk anders zijn. Volgens pakstations zit er nog lucht tussen het niveau van de noteringen en de prijzen waarvoor ze eieren op de (internationale) spotmarkt kunnen bijkopen. Volgens pluimveehouders en handelaren is verdere daling niet nodig. Zij wijzen op de prijsdaling die de afgelopen weken al gedaan is, het goedlopende volume en het prijsverschil tussen bruine kooi- en scharreleieren dat weer op normaal niveau is gekomen. De kiloprijs van kooi-eieren steeg namelijk van € 0,688 naar € 0,726.

Prognose: prijsdruk.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.