Eiermarkt: vraag en aanbod op elkaar afgestemd

28-02-2020 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De eiermarkt kenmerkt zich door een mooi op elkaar afgestemd aanbod en vraag.

De eieren liepen deze week allemaal mooi weg, ondanks dat het iets rustiger was door de voorjaarsvakantie en carnaval. Afzet en consumptie waren redelijk stabiel.

Er is geen sprake van overaanbod bij scharrel en vrije uitloop, maar biologische eieren zijn – volgens een Duitse marktbericht – nog steeds moeilijk te vinden. Kooi-eieren voor de industrie zijn ruim genoeg voorhanden.

Links en rechts valt het woord Pasen al, niet verwonderlijk, want Pasen begint meestal met het begin van de vastentijd, na aswoensdag. De kokerijen zijn zich al op Pasen aan het voorbereiden. Witte, kookbare eieren zijn in Duitsland lastig te vinden.

Hoger dan vorig jaar

De NOP-richtprijs voor kooi-/kolonie-eieren noteerde deze week -2,53% tot € 1,04 per kilo. Een stuk hoger dan de 84,3 cent een jaar geleden. De witte en bruine scharreleieren noteerden over alle gewichten een daling van -0,15%, respectievelijk -0,4%. Maar liepen in de M- en L-gewichten met enkele centen op, bij de witte meer dan bij de bruine. De NOP-richtprijs witte scharrel 62/63 gram noteerde € 74,0 per 100 stuks, de bruine € 7,78. In week 9 van 2019 was dit € 5,64, respectievelijk € 7,35.

Voor de komende weken wordt een lichte stijging van de eierprijs verwacht.

Prognose: licht stijgend.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bijleveld
Hans Bijleveld Redacteur Pluimveehouderij
Meer over


Beheer