Eiermarkt zoekt naar nieuw evenwicht

03-01-2020 | |
Foto: Canva -
Foto: Canva

De eiermarkt is op zoek naar een nieuwe balans tussen vraag en aanbod.

Zo aan het begin van het nieuwe jaar kan de balans worden opgemaakt over de afgelopen periode met feestdagen. Hoewel de markt op dit moment wat onoverzichtelijk is, omdat nog niet alle bedrijven weer volop draaien, concluderen handelaren dat de consumptie rond de feestdagen goed is geweest. Vanuit de retail worden namelijk veel nabestellingen gedaan om voldoende eieren in de schappen te hebben.

Rustiger op de vrije markt

Omdat de consumptie in de voorbije periode goed was, zitten de pakstations niet met overdadig veel eieren. De stations zullen weer voorraden maken met hun vaste leveranciers, waardoor het op de vrije markt in de eerste weken van het nieuwe jaar waarschijnlijk wat rustiger zal blijven. Zeker omdat er voldoende aanbod aan eieren beschikbaar is.

Lees verder onder de grafiek.

Prijs bruine scharreleieren daalt

Het is na de jaarwisseling altijd wel even zoeken naar een nieuwe balans in de markt en dat zorgt voor wat verschuivingen. Dat de prijzen deze weken wat stappen terug doen is inherent aan de tijd van het jaar. De NOP2.0-richtprijs voor bruine scharreleieren (62/63) zakt met 35 cent naar € 7,89 per 100 stuks. Handelaren verwachten dat er ook de komende weken nog wel wat prijscorrecties aan zitten te komen.

Dat is echter geen reden tot paniek, want de eieren blijven momenteel goed te plaatsen. Dat is ook niet iets dat de komende weken gaat veranderen. Hoewel het wat vroeg lijkt, zullen de kokerijen en ververijen zich al wat nadrukkelijker melden in de markt. De productie voor de drukke dagen rond Pasen wordt al vlot opgeschroefd.

Vlotte afname eieren

Nu de kokerijen en ververijen wat meer koopinteresse gaan tonen, zal ook de verwerkende industrie gaat zich wat meer roeren, want zij weet dat de eieren in januari en begin februari over het algemeen wat goedkoper zijn dan in de maand voor Pasen. Dat zal ervoor zorgen dat de eieren vlot hun weg gaan vinden in de markt.

Prognose: prijs gaat nog iets terug.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur
Meer over


Beheer