Eierprijs 2020 minder slecht als deze nu voelt

Als het in de laatste weken van het jaar flink regent, heeft niemand het meer over de droge zomer. En zo is het ook op de eiermarkt: de eierprijzen zijn laag en de aantrekkende vraag in de aanloop naar kerst zorgde ook niet voor de werveling in de prijs zoals dat in andere jaren weleens gebeurt.

Ondertussen loopt de voerprijs wel al maanden op, waardoor menig pluimveehouder niet hoog op zal geven over het jaar 2020.

Dat gevoel weerspiegelt niet de cijfers. Cumulatief is de eierprijs niet slecht: 2020 zal de boeken in gaan als een redelijk gemiddeld jaar. De NOP richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram bedraagt in 2020 (week 1-51) gemiddeld € 7,12 per 100. Dat is slechts € 0,14 lager dan het gemiddelde over 2019. De prijs voor 100 witte scharreleieren van dat gewicht bedraagt over die weken gemiddeld € 6,67. Ook die ligt niet ver onder de € 6,75 van vorig jaar.

Goede resultaten in eerste halfjaar door hamsterende consument

De geringe daling komt vooral door de goede resultaten in de eerste helft van het jaar. De eierprijzen starten rond het niveau van het meerjarig gemiddelde (€ 7,42 voor scharrel bruin van 62-63 gram en € 6,90 voor scharrel wit) maar klommen al snel op.

Waar andere sectoren zoals de vleeskuikenhouderij na de lockdown door corona met prijsval te maken kregen, bleef de eierprijs dit voorjaar in de benen. Sterker: de noteringen liepen op. Consumenten hamsterden niet alleen toiletpapier, ook de eieren vlogen de winkel uit. Lege schappen waren het resultaat. Alle scharreleieren waren nodig om ze te vullen. Zelfs buitenlandse eieren kwamen in de schappen omdat criteria werden opgerekt; nood breekt wet.

Afzet industrie-eieren daalde flink door coronacrisis

In die hectische markt en door de grote vraag naar tafeleieren, viel het niet op dat de afzet van industrie-eieren wel flink daalde vanwege het wegvallen van de afzet naar horeca en foodservice. De scharreleieren werden immers voor hogere bedragen als tafel-ei verkocht. De kooi-eierprijs daalde wel.

Het hamstergedrag ebde weg, de intelligente lockdown eindigde en in de zomer kwam de eiermarkt in de gebruikelijke ruststand. De hoop dat de markt daarna weer zou aantrekken tot hoge niveaus bleek ijdel. De bodem in de markt die anders door het vangnet van de afzet naar de verwerkende industrie wordt gevormd lag door de beperkte afzet een stuk lager. Bovendien had de industrie geleidelijk grote voorraden in het najaar een stuk lager dan menigeen dacht.

En waar de aanloop naar kerst in andere jaren zeker zo’n grote boost geeft aan de eierprijs dan Pasen, was daar in 2020 weinig van te merken. De noteringen bleven heel lang vlak. Alleen de laatste weken van het jaar kwam er een bescheiden plusje in de mutatie.

Bekijk meer eierprijzen via Foodagribusiness.nl/markt

2021 begint met lage notering door uitblijven kerstpiek

Juist dat grote verval gedurende het jaar en het uitblijven van het verwachte prijsherstel voedt het gevoel van teleurstelling over het hele jaar. En dat terwijl 2020 cijfermatig als geheel gezien dus geen beroerde eierprijs kende. Het maakt het jaar 2021 wel direct tot een uitdaging. Het prijsniveau waarmee het nieuwe jaar start, is door het uitblijven van de kerstpiek in 2020 niet hoog. En er zijn wel enorme voorraden aan eieren en ei-producten. Dus het vangnet voor de markt van reguliere scharreleieren blijft laag hangen.

Daarnaast is de verwachting dat corona en de beperkingen daardoor nog wel een tijd hun invloed blijven houden op de markt. De vraag vanuit de verwerkende industrie zal daardoor lager zijn dan andere jaren. En bij vraagherstel zullen bovendien eerst de voorraden aangesproken worden.

Eierproductie blijft op peil, maar ontwikkelingen gaan snel

Daarbij is de eierprijs niet zo laag dat er massaal stallen leeg staan. Als zich geen calamiteiten voordoen, blijft de productie op peil. Daardoor lijkt een grote piek, zoals in het voorjaar 2020, er voorlopig niet in te zitten. Maar in dezelfde adem zeggen marktpartijen erbij dat de ontwikkelingen in de eiermarkt snel kunnen gaan. En dat als de consumptie blijft zoals die nu is en de productie verder terugloopt door bijvoorbeeld ruimingen vanwege vogelgriep, de kaarten zomaar anders kunnen liggen. Het is niet de massa, maar juist die laatste paar procent die het verschil maken tussen prijsdruk of een vragende markt.

Dat geldt zeker voor de eieren met certificaten die voor het retailkanaal worden geproduceerd. Zowel voor bio- als voor freiland-eieren zijn de meeste contracten volgens pakstations voor komend jaar gesloten op een hoger prijsniveau dan 2020.

Prognose: stabiel tot licht dalend.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.