Eierprijs blijft stijgen

15-11-2019 | |
Foto: Bert Jansen - Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De al weken aantrekkende eiermarkt zet zijn koers ook deze week voort.

Het ei doet goed mee in het consumptiepatroon, want consumptie-eieren worden vlot verkocht momenteel. De prijzen voor bruine scharreleieren gaan bij de Amsterdamse grossiers een dubbeltje omhoog. Witte stijgen 15 cent. Bruine M-en komen daarmee op € 9,25 per 100 en witte op € 8,55. De NOP-richtprijs van bruine scharreleieren van 62-63 gram plussen € 0,13 en komen uit op € 8,24 per 100 stuks. 100 Witte scharreleieren van dat gewicht stijgen € 0,12 naar € 7,49 per 100.

Er zijn volgens pakstations voldoende eieren om in de vraag te voorzien. Maar veel over zijn er ook niet, want eierhandelaren geven aan dat de eieren wel op zijn aan het eind van de week. En met een naderende kerst zit de stemming er goed in. Alle soorten en maten zijn goed te plaatsen. Dat zorgt voor oplopende prijzen.

Industrie remt wat af

Wel wordt van de kooi-eieren gezegd dat ze het prijsplafond zouden naderen. Er zijn industrieën die uitstappen, omdat ze voldoende gecontracteerde aanvoer hebben. Anderen kopen nog wel gewoon vrije eieren bij.

De NOP-richtprijs voor kooieieren stijgt deze week 1 cent naar € 1,147 per kilo. De Duitse WeserEms-notering voor een kilo kooieieren stijgt van € 1,15 naar € 1,16. Waar de Nederlandse en Duitse prijs minder snel oploopt dan afgelopen week stijgt de Franse kooieierprijs weer harder. Die plust deze week 2 cent stijgt naar € 1,025 per kilo.

Een koper die nu aanbiedingen niet accepteert, weet in de oplopende markt dat hij volgende week meer moet betalen. De weken die nog te gaan zijn tot kerst bieden daarmee meer kansen dan bedreigingen voor de eiermarkt. De breedgedragen verwachting is dan ook dat de noteringen ook volgende week weer hogere getallen laten zien.

Prognose: prijsstijging.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer