Eierprijs daalt, maar markt blijft goed doorlopen

24-07-2020 | |
Eierpakstation. - Foto: Herbert Wiggerman
Eierpakstation. - Foto: Herbert Wiggerman

Vergeleken bij andere sectoren heeft de eiermarkt weinig last gehad van de coronamaatregelen.

Sterker nog, doordat de consumptie in horecagelegenheden en bedrijfskantines inzakte, nam de consumptie van anonieme eieren af ten gunste van tafeleieren. De run op deze (duurdere) eieren was soms zo groot dat consumenten in de winkels voor lege schappen stonden. Dat stuwde de verschillende noteringen naar een niveau dat ruim boven dat van vorig jaar lag. Op de piek kort voor Pasen noteerden bruine scharreleieren van 62-63 gram bij NOP ruim € 8,20 per 100 stuks.

Zomerdip onontkoombaar

Inmiddels zijn de verhoudingen veranderd. De gekheid is voorbij, en ook dit jaar ontkomt de markt niet aan een zomerdip. Sinds een week of vier dalen de noteringen. De NOP-richtprijs voor diezelfde maat scharreleieren ligt nu precies op € 7,00 per 100; 65 cent lager dan een maand geleden. Maar aan de andere kant nog altijd bijna evenveel boven het niveau van vorig jaar. Toen stond de NOP-notering op € 6,46.

Rustige eierhandel

Net als in andere jaren zorgt de vakantietijd voor een rustige eierhandel, maar de markt is zeker niet slecht. De prijzen dalen, maar de handel loopt redelijk door. Niemand zit vol en de eieren zijn aan het eind van de week wel verkocht.

De consumptie is goed en het aanbod ruim voldoende. Maar pakstations merken dat de opnamecapaciteit groot is. Het prijsniveau waarop de verwerkende industrie vlot inkoopt, is bereikt. Er is geen afwachtende houding en dat houdt de markt schoon.

Deze week daalt de NOP-richtprijs met 20 cent. Dat is minder dan de WeserEms-notering, waar de bruine M-en met € 0,25 dalen naar € 6,90 per 100 stuks. Dit komt vooral door de Amsterdamse grossiersnotering en de Anop, die 15 cent zakken. Zowel pluimveehouders als handelaren kunnen zich vinden in het prijsverloop. Er zat volgens pakstations ook nog ‘wat lucht in de noteringen’. Oftewel; ze stonden hoger dan het prijsniveau waarop momenteel gehandeld wordt.

Kooi-eierprijs wel lager dan vorig jaar

De kooi-eierprijs zit wel onder het niveau van vorig jaar. Die zet ook deze week de dalende lijn in dezelfde snelheid voort. De NOP-richtprijs voor een kilo kooi-eieren daalt weer ruim 1,5 cent en komt daarmee op € 0,69.

Daarbij valt volgens pakstations op dat er een groot verschil zit in prijsniveau voor uitloop- en scharreleieren met EU-certificaat of KAT-gecertificeerde eieren. Soms morren de industriële kopers wel over de meerprijs, die wel kan oplopen tot 10 cent per kilo. Dat geeft volgens pakstations aan dat borging werkt. Voor zaken als onbehandelde snavels wordt daadwerkelijk meer betaald.

Nog drie rustige zomerweken

Zowel pluimveehouders, handelaren als pakstations denken dat er nog een paar van deze rustige zomerweken in het verschiet zitten, maar de verwachting is ook dat over vier weken de markt weer aantrekt.

Prognose: prijsdruk.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur


Beheer