Eierprijs gaat voorzichtig wat omhoog

Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Na een rustige start komt er weer iets reuring op de eiermarkt.

Pakstations hebben volop gedraaid deze week en zien dat eieren over de hele breedte goed weglopen. Zo beginnen de kokers en ververs weer wat in beweging te komen en de vraag naar eieren voor halffabrikaten loopt ook gewoon door, alleen de afzet naar de horeca loopt niet. Handelaren merken dat ook de afzet naar Duitsland weer wat beter begint te lopen dan afgelopen weken.

De grootste boost komt echter van de tafeleieren. Of het een effect is van de lockdown of dat het een autonome ontwikkeling is, is niet duidelijk, maar de winkelverkopen gaan erg goed. Zelfs zo goed dat er in meerdere winkels weer bordjes over verhoogde vraag naar eieren op de winkelschappen verschenen.

Magazijnen vol bij verwerkers

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram plust 6 cent naar € 6,76 per 100. 100 witte van dat gewicht muteren 7 cent naar € 6,28. Met een Amsterdamse grossiersprijs die onveranderd uit kwam en een stijging met € 0,05 voor alle klassen in Barneveld, komt het leeuwendeel van deze stijging vanuit Duitsland. De WeserEms wist namelijk aanmerkelijk meer te stijgen. De notering voor bruine scharreleieren in de klasse M komt met een plus van € 0,20 op € 6,75 per 100. De prijs voor witte M-en stijgt ook met € 0,20 naar € 6,60 per 100.

De industrieprijzen vertonen dat beeld niet. De NOP-industrienotering voor scharreleieren blijft nagenoeg op zijn plek door van € 0,785 naar € 0,789 per kilo te verschuiven. De NOP richtprijs voor kooi-eieren stijgt 1,5 cent naar € 0,68 per kilo. Het was ook niet de verwachting dat in die hoek veel zou veranderen. De afzet naar de horeca ligt nog altijd stil en verwerkers hebben afgelopen zomer hun magazijnen al flink gevuld en in november en december alleen maar meer. Dus daar is ook weinig noodzaak om wat te doen.

Hoop op verbetering

Een plus in de altijd rustige januarimaand is een meevaller waarop menig pluimveehouder ook nog niet gerekend had. En al zijn de stappen nog klein, het maakt de sfeer wel anders. Het geeft hoop op verbetering. En als er echt meer vraag komt, kan volgens pakstations de prijs ook zomaar harder oplopen. Nu zijn daar nog niet direct signalen voor, maar uitgesloten is het ook niet. Zeker nu Pasen vroeg valt dit jaar, is een vroege start van een aanloop daarnaartoe welkom. De tafelei-markt lijkt te veranderen, maar het is net te vroeg om al te concluderen dat zich een opleving aandient. Evengoed zijn zowel pluimveehouders, handelaren als pakstations positief gestemd over de vooruitzichten.

Prognose: licht stijgend.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.