Eierprijs levert in bij terugkeer naar oude normaal

16-07-2021 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De eiermarkt vertoont een vergelijkbaar beeld als vorige week.

Vergeleken met eerdere jaren is het ook geen onbekend patroon. Het verloop van de NOP-richtprijs voor scharreleieren is zelfs bijna identiek aan dat in de zomer van 2019. En ook de flow van de NOP-notering in 2018 komt redelijk overeen, al lag de prijs toen op een lager niveau. In 2018 brachten bruine scharreleieren van 62-63 gram € 5,86 per 100 stuks op.

Afgelopen jaar lag de prijs juist beduidend hoger dan de € 6,59 van nu. Vorig jaar was de daling net ingezet, maar brachten 100 eieren van 62-63 gram € 7,41 op. De hogere opbrengstprijzen kwamen doordat de corona-pandemie voor bruine scharreleieren voordelig uitpakte. Aanvankelijk werden eieren volop gehamsterd en na verloop van tijd was het vooral de verschuiving in consumptie die prijsondersteunend werkte. De consumptie van ‘anonieme eieren’, goedkopere soorten zonder kwaliteitslabels, verminderde met het wegvallen van de horeca en foodservice. De verkoop van duurdere soorten via het winkelschap floreerde juist, omdat consumenten meer de eieren thuis verbruikten bij koken en bakken.

Lees verder onder de grafiek.

Versoepeling regels corona

Met het versoepelen van coronaregels en het terugkeren van het oude consumptiepatroon, komt ook het oude prijsverloop weer terug. De eierprijs doet al een aantal weken kleine stapjes achteruit en daar is deze week geen uitzondering op. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram daalt 6 cent naar € 6,59 per 100. Die voor 100 witte van dat gewicht daalt iets harder, van € 5,94 naar € 5,86.

Volgens eierhandelaren lopen alleen bruine eieren boven 60 gram goed weg. Voor de rest is toch drukken, overtuigingskracht en inventiviteit tonen in verkoopgesprekken. Van alles is voldoende en waar er een aantal weken geleden nauwelijks kleine eieren waren, zijn ze nu bijna niet meer aan de man te brengen. Ook de industrie wacht in deze omstandigheden af of laat de voorkeur voor de grote, efficiënter verwerkbare eieren duidelijk doorschemeren.

Het vertaalt zich in prijsdruk op de industrienoteringen. De richtprijs voor scharreleieren voor de industrie levert 2 cent in en komt daarmee op € 0,732 per kilo. Een kilo kooi-eieren zakt dubbel zo hard. Die notering gaat van € 0,709 naar € 0,679 per kilo.

Lees verder onder de grafiek.

Eieren vrije uitloop

De afzet van eieren van bedrijven met vrije uitloop blijft lastig. Het aanbod daarvan is weer op peil, maar de markt is voor een groot deel door andere aanbieders overgenomen. Met het intreden van vakanties lijkt het afbrokkelen van de prijs ook komende week de lijn die de eiermarkt tekent.

Prognose: licht dalend.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer