Eierprijs levert in ondanks vlotte afzet

02-07-2021 | |
Verzamelen van eieren. - Foto: Wageningen UR
Verzamelen van eieren. - Foto: Wageningen UR

De stemming op de eiermarkt is niet onvriendelijker dan vorige week. De afzet loopt volgens pakstations lekker door. De vraag naar eieren is dus zo gek nog niet. Daar staat echter een ruim aanbod tegenover. Volgens pakstations en handelaren is dat aanbod ruimer dan de vraag. Dat resulteert in lagere prijzen.

Hoewel het niet slecht gaat en de eierafzet doorgaans in de zomer wat moeizamer verloopt, is dat toch een kleine tegenvaller. Door ruimere afzetmogelijkheden met het versoepelen van coronaregels en minder kippen was de verwachting dat de eiermarkt redelijk prijshoudend de zomer door zou komen.

Geringe afname industrie-eieren

Vooral de teruggang van de prijs van industrie-eieren valt op. Dat terwijl sommige verwerkers het heel druk hebben nu de horeca weer opstart en daarmee veel eieren nodig hebben. Anderen brengen daar tegenin dat die eieren er ook wel zijn en dat er minder sauzen op voorraad gezet worden.

De NOP-richtprijs voor een kilo kooi-eieren daalde bijna 5 cent van € 0,794 naar € 0,747. Scharreleieren voor de industrie gingen ruim 4 cent achteruit; van € 0,829 naar € 0,788 per kilo. De WeserEms-noteringen voor industrie-eieren gingen ook met 4 tot 6 cent omlaag.

Eierhandelaren merken het in hun afzet dat de industrie vol zit. Er wordt niet alleen minder geboden, voor sommige soorten is niet eens plek. Kleine bruine eieren willen industriële kopers volgens een handelaar al niet eens meer hebben.

Minder Beter Leven-eieren verkocht

Dat ebt door in de afzet van consumptie eieren. Zware eieren zijn nog wel te plaatsen, maar van het middensegment is voldoende te verkrijgen. Dit komt niet alleen door het aantal eieren in aanbod, maar ook door het verschuiven van de soort die gevraagd wordt. In het retailkanaal worden minder Beter Leven-eieren verkocht, doordat consumenten langer met een doosje eieren doen als ze meer buitenshuis consumeren. Maar op de salade of de omelet zit een ei met minder kwaliteitsstempels. Eieren van het luxe segment verschuiven dus deels naar het basissegment. Daar staat een lagere prijs tegenover.

Bruine scharreleieren van 62-63 gram leveren 11 cent in. Dat brengt de NOP-richtprijs op € 6,73 per 100 stuks. 100 witte van dat gewicht zakken van € 6,19 naar € 6,09.

Het vrijgeven van gebieden waar de ophokplicht opgeheven is, werkt positief op het aanbod van scharreleieren. Maar dat effect is wel eindig. Als straks de rest van Nederland ook van het slot gaat, geeft dat niet meer verlichting. Daarvoor is er al te veel schade aan afzetkant ontstaan. Die eieren blijven dan gewoon via het scharrelkanaal weglopen omdat er bij uitloop geen plek voor is. Pakstations werken daarom volop aan acties om marktaandeel terug te winnen op concurrerende landen die hun vroegere klanten nu bedienen.

Datzelfde is trouwens ook merkbaar in het bio-segment. Biologische eieren lijken volgens pakstations ineens uit alle hoeken te komen. Niet dat het aanbod nu ineens groter is, maar er is vraaguitval omdat dit segment vaak gekoppeld is aan het leveren van uitloop-eieren. Doordat er minder nodig zijn, is er al snel voldoende.

Prognose: licht dalend.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer