Eierprijs over hoogtepunt heen

20-12-2019 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Week 51 is de week waarin het doorgaans gebeuren moet in de kerstverkopen.

Handelaren en pakstations zijn volop in de weer om extra bestellingen uit te leveren. En dat liep deze week soepel. Het zachte weer maakte dat er, afgezien van de boerenprotesten op woensdag 18 december, ook logistiek geen uitdagingen waren. Met kerst op woensdag en donderdag lopen de voorraden wel wat op, maar niet extreem. De weekendeieren kunnen op maandag en dinsdag nog opgehaald en verwerkt worden voordat de eieren van kerst zich aandienen.

Voldoende eieren voorhanden

Voor wat betreft de reguliere scharreleieren kon in de extra vraag voor kerst goed voorzien worden. Er waren voldoende eieren voorhanden. Dat is anders bij eieren met een Beter Leven, vrije uitloop of biologisch stempel. Hiervan kon er minder worden uitgeleverd dan gevraagd werd. En dat hoeft niet slecht te zijn, want dan zijn er na de feestdagen minder over. Vaak bestellen winkeliers voor de feestdagen rijkelijk om er zeker van te zijn dat ze niet zonder eieren zitten. Na de feestdagen volgt daardoor traditioneel een dip in de verkopen omdat niet alles verkocht is.

En die dip werkt door in de eierprijzen. Daar waar de Duitse noteringen nog redelijk stabiel zijn (bruine M-eieren blijven bij MEG onveranderd op € 8,25 en Weser-Ems op € 8,60 per 100), zijn de Nederlandse noteringen over hun hoogtepunt heen. Bij de Amsterdamse grossiers gaat er een stuiver af; bruine M-en doen € 9,45 en witte € 8,75 per 100. Barneveld noteert een dubbeltje lager (€ 8,25 voor 61 per 100) en de NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62/63 gram zakt van € 8,49 naar € 8,45 per 100. Witte dalen een cent minder snel en komen met -3 op € 7,74 per 100. De notering staat daarmee echter nog ruim boven het niveau van vorig jaar. Toen brachten 100 bruine scharreleieren van dat gewicht € 8,03 op.

Voor kooi-eieren gaat de koers al enkele weken omlaag. De verwerkende industrie heeft de productie teruggeschroefd en zal de komende weken duidelijk minder eieren afnemen. Bovendien weten de inkopers dat het aanbod na de feestdagen vaak rijkelijk is. Daar spelen ze op in. Naar verluidt komen de eerste biedingen voor januari daardoor niet verder dan € 0,85 voor een kilo. Diezelfde kilo brengt nu nog ruim € 1 op.

Er volgen een aantal rustige weken in de eierhandel. De druk op de eierprijzen neemt daardoor toe. Een implosie ligt niet voor de hand, maar met een dubbeltje of 2 à 3 minder is waar handelaren en pakstations wel rekening mee houden. Vanaf de derde week in januari keert het normale marktbeeld weer terug.

Prognose: prijsdruk neemt toe.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer