Eierprijzen al voor carnaval in de lift

14-02-2020 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De vuistregel dat de eieren na carnaval in prijs beginnen te stijgen, gaat dit jaar niet op. Die stijging komt eerder.

De productie is gewoon goed, maar laat wel ruimte voor prijsstijging. Daarbij is het vooral de goede consumptie van eieren die al ruim een maand zorgt voor een positieve stemming op de eiermarkt.

Stap omhoog

De prijsdaling van scharreleieren stopte al in de derde week van januari, kooi-eieren zelfs al een week eerder. En na 3 weken van licht stijgende eierprijzen, doen de scharreleiernoteringen deze week een significante stap omhoog. De NOP richtprijs voor bruine scharreleieren van 62/63 gram stijgt € 0,16 naar € 7,65 per 100 stuks. De WeserEms-notering voor bruine M-en gaat € 0,20 per 100 omhoog en de Amsterdamse grossiers betalen € 0,30 meer voor 100 bruine M-eieren.

Bruine eieren plussen meer

Opvallend is dat waar vorige week de witte eieren meer plusten dan bruine, is dat deze week andersom. Witte M-en steken in Amsterdam met een plus van slechts € 0,05 per 100 schril af tegen de € 0,30 bij bruine. De NOP-richtprijs voor scharrel wit van 62/63 gram stijgt € 0,03 minder dan bruine van dat gewicht; met € 0,13 naar € 7,26 per 100.

En dat terwijl witte eieren aan populariteit winnen. Zeker nu kokerijen en ververijen zich naar Pasen toe meer als koper in de markt manifesteren. Maar ook de eierverwerkende industrie doet goed mee. Die koopt echter geen grotere hoeveelheden dan andere jaren. Niet omdat ze niet willen, maar omdat de eieren er niet zijn. Dat is terug te zien in de noteringen. De kooi-eierprijs gaat al 4 weken stevig omhoog. Deze week komt de kiloprijs boven de grens van € 1 uit. Met € 1,034 per kilo staat de NOP richtprijs voor kooi-eieren ruim € 0,20 hoger dan 4 weken geleden en € 0,23 boven de prijs van vorig jaar in week 7.

Stevige bodem

Doordat de industrie eieren moeilijker in de vingers krijgt, ligt er een stevige bodem in de markt, waar de prijzen van consumptie-eieren zich op kunnen afzetten. Er zijn voldoende eieren om iedere klant te voorzien, maar over de hele breedte is er geen ruimte om voorraden aan te leggen. Daarvoor zitten de kopers te dicht op de orders. Ook uit landen als Polen of Spanje komen geen drukkende aanbieders. De verwachting is daardoor dat het huidige marktbeeld zich ook volgende week zal aftekenen.

Prognose: prijsstijging.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer