Eierprijzen blijven op hoog niveau

24-06 | |
Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

Tevreden gezichten op de eiermarkt. Die bevindt zich op een stabiel hoog niveau en neigt eerder tot stijgen dan dalen.

De noteringen liggen bijna 4 cent per ei hoger dan vorig jaar om deze tijd. Dat maakt dat de opbrengsten anderhalf keer zo hoog zijn dan een jaar geleden.

En dat is welkom, want de kosten voor de pluimveehouder zijn ook hoog. De aanschaf van een hen is ook anderhalf keer zo duur. Om over het voer nog maar te zwijgen. Toch is de hogere kostprijs, maar voor een klein deel oorzaak van de hoge eierprijzen. Het is vooral de krapte aan eieren die het veroorzaakt. Vogelgriep zorgt voor krapte in het aanbod, in Europa maar ook in Amerika. En dat stuwt de prijzen.

Vraag naar industrie-eieren

Het zijn vooral de industrie-eieren waaraan behoefte is omdat daar wereldwijd de meeste kippen van weg gegaan zijn. En dat steunt de markt. Normaal is de zomer de tijd dat de industrie achterover gaat leunen. Met vakanties voor de deur neemt de vraag af en wachten ze tot de prijs daalt. Daarvan is nu geen sprake. Volgens eierhandelaren en pakstations is er nog altijd een redelijk goede consumptie en wordt er nog volop gekocht.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren die naar de industrie gaan stijgt met € 0,026 naar € 1,446 per kilo. Die van kooi-eieren daalt wel licht, van € 1,394 naar € 1,384 per kilo.
Scharreleieren lopen goed weg. De NOP-notering voor bruine scharreleieren van 62 tot 63 gram stijgt met € 0,05 naar € 10,31 per 100 stuks. Evenzoveel witte eieren van dat gewicht brengen € 9,87 op. Dat is ook € 0,05 meer dan vorige week.

Biologische eieren lastiger te plaatsen

Wat stroever loopt, is het luxere segment. Vooral biologische eieren zijn lastig te plaatsen. Door de inflatie laten consumenten die wat meer staan in het winkelschap en pakken dan toch de goedkopere varianten. Het aanbod is groter dan de vraag, waardoor er ook biologische eieren naar de verwerkende industrie vloeien en ook voor die prijzen weg gaan. Sommigen hebben wel dei indruk dat daar het diepste dal is geweest. Het aanbod begint nu terug te lopen omdat veel kippen weg zijn gegaan omdat produceren voor industrieprijzen niet uit kan in de biologische sector.

Prognose: licht stijgende prijzen.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer