Doorgaan naar artikel

Eierprijzen in Verenigde Staten dalen fors

Volgens persbureau Bloomberg was de prijsdaling van eieren in de Verenigde Staten de grootste in 36 jaar. - Foto: Canva/sidrahsana premium

Volgens persbureau Bloomberg was de prijsdaling van eieren in de Verenigde Staten de grootste in 36 jaar. - Foto: Canva/sidrahsana

De prijzen van eieren zijn in de Verenigde Staten (VS) fors gedaald. Consumenten betaalden in maart gemiddeld 10,9% minder dan een maand eerder.

Dat heeft het U.S. Bureau of Labor Statistics bekendgemaakt. Volgens persbureau Bloomberg was het de grootste prijsdaling in 36 jaar. In februari waren de eierprijzen ook al gedaald. Toen hoefden consumenten voor hun eieren 7% minder neer te tellen dan in de eerste maand van het jaar.

Veel pluimvee geruimd vanwege vogelgriep

In januari lagen de eieren nog voor recordprijzen in de schappen, onder meer door beperktere verkrijgbaarheid in verband met vogelgriep. Het afgelopen jaar heeft vogelgriep in de VS stevig huisgehouden. 43 miljoen leghennen werden geruimd. Door de grote omvang van sommige pluimveebedrijven vielen grote aantallen eieren tegelijk weg. Bij één uitbraak moesten 5,3 miljoen leghennen worden geruimd en bij een andere 5 miljoen leghennen.

Aardappelen versieren met Pasen

Het vogelgriepvirus lijkt nu wat minder actief te zijn. In de eerste drie maanden van dit jaar is het aantal uitbraken beperkt gebleven, wat zijn weerslag heeft op het aanbod. Vanwege de hoge prijs zijn consumenten bovendien geneigd minder eieren te kopen. Amerikaanse media berichten dat consumenten ter gelegenheid van Pasen aardappelen in plaats van eieren gingen versieren.

In Nederland waren eieren met Pasen niet eerder zo duur als dit jaar.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin