Eierprijzen weer verder omhoog

01-04 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Voor de derde week op rij vertonen de eiernoteringen een flinke plus, hoewel die iets lijkt af te vlakken. Maar een halve tot anderhalve euro erbij blijft zeer opvallend.

Barneveld noteerde over alle gewichtsklassen bij de kooi-eieren gemiddeld € 1,15 hoger dan in week 12 en bij de scharreleieren met zeven dubbeltjes. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren pluste nog meer dan een week eerder: in de vier gewichtsklassen gemiddeld met € 1,45 bij de witte scharreleieren en met bijna € 1,10 bij de bruine. De Duitse Weser-Ems steeg deze week minder hard dan een week eerder. Bij de scharreleieren noteerde Weser-Ems over de vier gewichtsklassen bij de witte gemiddeld 61 cent hoger en bij de bruine 46 cent. Bij de kooi-eieren pluste deze Duitse notering bij de witte met 59 cent en bij de bruine met 52 cent.

Ook de NOP-richtprijs voor scharreleieren ging in week 13 omhoog, zowel voor witte als bruine met 46 cent naar € 11,73. Dat is een stuk minder dan de € 11,18 waarmee deze noteringen in week 12 omhoog gingen. Ter vergelijking: in week 12 van 2021 daalde de NOP-richtprijs voor witte scharreleieren met acht cent naar € 7,35, terwijl de bruine op € 7,78 (+ 1 cent) bleven hangen.

De prijsstijgingen van deze week waren voorzien, want het sentiment heeft nog steeds grote invloed op de prijs. Stijgingen worden wel gezien als na-ijleffect van de prijsexplosies van de afgelopen twee weken van de ‘plotselinge gekte’. De kleinverpakkingenmarkt (voor de winkelbedrijven) is al weken normaal, zeker niet hoog. De

horeca vraagt goed. De markt lijkt weer wat rustiger en daarmee ook wat overzichtelijker te worden. Het is nog steeds de industrie die de prijs ondersteunt, internationaal. De industrie blijft nog steeds kopen, tegen opnieuw hogere prijzen. De industrienoteringen zijn leidend in de prijsbepaling. Er wordt amper gekeken naar de notering voor tafeleieren. Barneveld, Weser-Ems, NOP of Amsterdam maakt niet uit, de industrie bepaalt. “Die overruled alles.” Zes à zeven cent per kilo erbij betekent vier dubbeltjes per honderd. Zo wordt gerekend. Er zijn geluiden dat handelaren zoeken naar goedkopere aanbieders en die soms vinden in Oost-Europa. De NOP-industrienoteringen gingen deze week weer omhoog: die voor kooi-eieren met 9,4 cent naar € 1,812, die voor scharreleieren met 7,4 cent naar € 1,877. Wat een verschil met een jaar geleden toen in week 13 de industrienotering voor kooi-eieren 94 cent en die voor scharreleieren 92,6 cent lager stond dan nu. Dit betekent dat de NOP-industrienotering voor kooi-eieren nu meer dan het dubbele is van vorig jaar, die voor scharreleieren bijna. Met de noteringen deze week zit de NOP bij de kooi-eieren op hetzelfde niveau als de Duitse Weser-Ems industrienotering, maar loopt die bij scharrelindustrie ruim zes cent achter op de Duitse notering. Dat was in week 12 bijna een dubbeltje.

Paaseffect

De uitzonderlijke eierprijzen gelden overigens maar voor een klein deel van de handel. Alleen voor de eieren die vrij zijn, niet voor contracten. Handelaren vragen zich af hoe lang die goed kan gaan. “Er zijn contracten afgesloten voor een euro, nu doet de prijs bijna twee euro. Wie moet inkopen om aan dat contract te voldoen, lijdt pijn.”

Dit kan dus niet lang zo doorgaan. In Duitsland werd vorig week al de noodklok geluid door het Bundesverband Ei alarm. Volgens deze ketenorganisatie voor de Duitse eierindustrie is de kans groot dat vanwege de kostenstijgingen van energie en voer de Duitse pluimveehouders minder kippen gaan houden en dat uiterlijk in augustus niet meer aan de vraag naar Duitse eieren kan worden voldaan.

Meer naar retail

Voor de komende weken (over twee weken is het Pasen) wordt wat meer afzet naar de retail verwacht. Normaliter gaat de industrie richting Pasen wat minder vragen. Maar ja, wat is vandaag de dag normaal? “Als de industrie ‘afhaakt’, krijg je een heel andere situatie.”

Wat meer vraag naar eieren voor paastafel (het aanbod is er) en wat minder vraag door de industrie, kan volgens de handelaren betekenen dat de eierprijs op het huidige hoge prijspeil blijft. “Hoger moet ik nog zien.”

Prognose: prijshoudend.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bijleveld
Hans Bijleveld Redacteur Pluimveehouderij
Meer over


Beheer