Eierprijzen zo goed als stabiel

18-11 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Voor de tweede week op rij maakten de eierprijzen deze week (week 46) een pas op de plaats; de noteringen veranderden niet of daalden zelfs licht.

Barneveld noteerde deze week de kooieieren onveranderd, net als de bruine bij de lage gewichten, en liet de bruine scharrels vanaf 61 gram met vijf cent dalen. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren liet de M- en L-eieren onveranderd, maar noteerde de X- en de S-eieren vijf cent lager dan een week eerder.

De Duitse Weser-Emsnotering bleef de tweede week op rij bij de scharreleieren en de kooi-eieren onveranderd. De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren noteerde ongeveer vijf cent hoger dan vorige week.

Wisselend beeld

De NOP-richtprijs vertoonde een wisselend beeld. Deze bleef bij de witte scharreleieren tot halverwege de M-gewichten gelijk of een cent lager om bij de hogere eigewichten te dalen met meer dan tien cent. Bij de bruine scharreleieren was de richtprijs tot de M-gewichten een cent lager, daarna bij enkele gewichten een of twee cent hoger en liet de L-gewichten met meer dan tien cent dalen. Gemiddeld over alle gewichten daalden de richtprijs voor de witte scharrels met zes cent en de bruine met drie cent.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram was bij de witte € 14,72 (-11 cent) en bij de bruine scharreleieren € 14,90 (gelijk). Deze NOP-richtprijzen van 62/63 gram scharreleieren liggen bij de witte € 7,89 en bij de bruine € 7,28 hoger dan in week 46 vorig jaar.

Industrienoteringen

De industrienoteringen vertoonden een wisselend beeld. De Duitse Weser-Ems industrienoteringen veranderden voor de derde week op rij niet en bleven voor scharreleieren € 2,40 en voor kooi-eieren € 2,25. De Rungis-industrienotering ging met een cent omhoog naar € 2,25.

Ondanks dat die buitenlandse industrienoteringen meewegen in de NOP-richtprijzen voor industrie-eieren, gingen de NOP-industrienoteringen omlaag, die voor scharreleieren met 1,8 cent omlaag naar € 2,355, die voor industrie-kooi-eieren met 0,8 cent naar € 2,292. Daarmee ligt de NOP-notering voor kooi-industrie-eieren nog steeds omgerekend op hetzelfde prijsniveau als de NOP-notering voor witte scharrel(tafel)eieren, gerekend met gangbare afslagen (35 cent voor de NOP-richtprijs 62/63 gram en 5 cent voor de NOP-industrienotering).

Ter vergelijking: vorig jaar stonden in week 46 de NOP-industrienoteringen op 98,0 cent (kooi) en 100,7 cent (scharrel).

Consumptie goed

De consumptie van en vraag naar tafeleieren is normaal tot goed, ondanks hoge eierprijzen. De beschikbaarheid groeit langzaam. Dit in combinatie met de industrie die deze week iets terughoudend leek – ‘leunt wat achterover’, in de woorden van een eierhandelaar – leidden ertoe dat de noteringen een pas op de plaats maakten. Wie eieren niet nodig heeft, zal ze bij het huidige prijsniveau niet kopen om voorraad aan te leggen.

Richting Kerst – volgende week is het alweer eerste Advent – moeten de beste verkoopweken nog komen. Voor de eierhandel liggen nog spannende en opwindende weken in het verschiet: kunnen ze alles leveren in de gewenste soorten en sortering. De Duitse marktanalist verwacht dat eieren niet in de gewenste leveringshoeveelheden geleverd zullen kunnen worden. “Aangenomen kan worden dat met name eieren uit vrije-uitloop- en scharrelsystemen met alle benodigde labels zoals KAT, VLOG, OKT in de aanloop naar Kerst niet in voldoende hoeveelheden beschikbaar zullen zijn.”

Zorgen over leveringsproblemen

In Duitsland, Engeland en Frankrijk zijn zorgen over het aanbod van eieren en wordt gevreesd voor leveringsproblemen. In Nederland zal dat zo’n vaart niet lopen. “We zijn een exporterend land, dus hier geen lege schappen”, zei een eierhandelaar. En andere eierhandelaar maakt zich daar ook niet druk om. “We zien wel, dan maar minder leveren.”

Wat dit allemaal gaat betekenen voor de eierprijzen, is lastig te zeggen. Verwachting lopen uiteen: van een paar weken op de rem en dan wellicht toch weer een stijging tot we zitten nu op de top, nu druppelsgewijs omlaag.

Prognose: prijshoudend.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bijleveld
Hans Bijleveld Redacteur Pluimveehouderij
Meer over


Beheer