Doorgaan naar artikel

Eigenaar Lassie vreest voor tekorten aan rijst

et Spaanse voedingsconcern Ebro Foods, eigenaar van de merken Lassie en Tilda, waarschuwt voor dreigende tekorten aan rijst.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Foto: Canva premium

Foto: Canva

Het Spaanse voedingsconcern Ebro Foods, eigenaar van de merken Lassie en Tilda, waarschuwt voor dreigende tekorten aan rijst.

‘De klimaatsituatie in Spanje en andere landen leiden tot prijsstijgingen door het vooruitzicht op een kleiner rijstareaal, minder zaaien van rijst en concurrentie van andere granen’, staat in het kwartaalbericht.

Hoge kosten voor verschepen

Ebro Foods heeft ‘gezien deze gecompliceerde situatie’ kunnen profiteren van zijn gediversifieerde wereldwijde inkoopstructuur door grote partijen te kopen. Daarbij wordt het bedrijf wel geconfronteerd met buitengewone hoge kosten voor het verschepen. Ook de prijzen voor durum tarwe, grondstof voor pasta, zijn sterk gestegen doordat de oogst in Noord-Amerika 50% lager is uitgevallen. In Frankrijk had het bedrijf bovendien te kampen met een staking bij de fabrieken van pastamerk Lucustru.

Ebro Foods berekent op dit moment dat de kosteninflatie dit jaar € 234 miljoen extra gaat kosten, dat is bovenop de kosten van 2020 en 2021. Mede dankzij de hogere prijzen kon het Spaanse concern de omzet in het eerste kwartaal met bijna een kwart opvoeren naar € 725,8 miljoen. De nettowinst daalde echter met ruim 21% naar € 41,5 miljoen. Dat komt mede doordat in het eerste kwartaal in 2021 de opbrengst van de verkoop van de Amerikaanse pastabusiness werd meegeteld. Zonder die post nam de nettowinst vergeleken met vorig jaar toe met 14,5%.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin