Skip to content

Eind vorig jaar 1,8% meer CO2-uitstoot dan in 2018

Updated on:
Politiek & Beleid
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

De uitstoot van CO2 lag in het vierde kwartaal van vorig jaar 1,8% hoger dan in dezelfde periode in 2018. Dat kwam vooral doordat energiebedrijven en de aardolie-industrie meer produceerden. De transportsector stootte juist minder koolstofdioxide uit, zo meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers.

Het vierde kwartaal van 2019 was iets kouder dan dat van 2018. Als dit weereffect wordt meegenomen, was de CO2-uitstoot in het vierde kwartaal 1,2% hoger dan een jaar eerder.

Verder uitgesplitst laten de cijfers zien dat energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheer 3,2% meer CO2 uitstootten, bijna 28% van de totale emissie. Landbouw, delfstoffenwinning, industrie en bouwnijverheid stootten 2,6% meer uit, ruim 26% van het totaal. Huishoudens produceerden 1% meer CO2. In de transportsector liep de uitstoot 0,9% terug, vooral dankzij de zeevaart en het wegvervoer.

Het CBS wijst erop dat in deze berekeningen de gebeurtenissen rondom het coronavirus nog geen rol spelen. Door de uitbraak van het virus werken veel mensen thuis, waardoor er minder auto’s op de weg zijn. Luchtvaartmaatschappijen hebben vluchten geschrapt en sommige fabrieken liggen stil.

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin