Einde interventie doet melkpoederprijs en -export goed

22-11-2019 | |
Foto: Twan Wiermans -
Foto: Twan Wiermans

De prijs en export van magere melkpoeder zijn dit jaar enorm gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Dit meldt het Europese Melk Markt Observatorium (MMO).

Begin november lag de gemiddelde prijs voor een ton magere melkpoeder (SMP) op bijna € 2.400 per ton (en nu in Nederland zelfs € 2.600 tot € 2.700 per ton). Vorig jaar rond dezelfde tijd bedroeg de SMP-prijs net iets meer dan € 1.500 per ton. Gemiddeld over het hele jaar tot en met begin november ligt de melkpoederprijs meer dan 50% hoger dan gedurende dezelfde periode van 2018.

Meer vraag

De markt is met name na het verkopen van de laatste voorraden melkpoeder uit de interventie enorm opgeleefd. Niet alleen is de prijs fors aangetrokken, maar ook de vraag naar het product. Gedurende de eerste 9 maanden van het jaar is er bijna 170.000 ton SMP meer naar bestemmingen buiten Europa gegaan dan in dezelfde periode vorig jaar. Een volume van meer dan 760.000 ton ging naar markten als China, Mexico, Indonesië en de Filipijnen.

4% meer kaasexport

De prijs van vol melkpoeder (WMP) steeg met 10%, de export hiervan daalde echter iets. Ook de boterprijs ging omlaag (-20%), maar bij dit product nam de vraag juist weer toe.

De kaasexport steeg naar bijna 650.000 ton in de eerste 9 manden van 2019. Dat is 4% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde verkoopprijs lijkt iets lager dan vorig jaar. Grootste importeur was Japan. Daarna volgen Rusland, de Verenigde Staten en Zuid-Korea.

van der Horst
Klaas van der Horst Voormalig redacteur
Meer over


Beheer