Einde nazomer: gas omhoog

15-11 | |
Gas vastleggen voor het eerste kwartaal van 2023, als de teler de gaskraan moet opendraaien voor jonge plantjes, is weer zo’n 15% duurder geworden. - Foto: ANP
Gas vastleggen voor het eerste kwartaal van 2023, als de teler de gaskraan moet opendraaien voor jonge plantjes, is weer zo’n 15% duurder geworden. - Foto: ANP

De milde herfstdagen en bijpassende milde gasprijzen lijken voorbij.

Voor het weekeinde ging het daggas al omhoog en na het weekeinde zijn ook de prijzen voor het eerstvolgende weekeinde en de eerstvolgende jaren omhoog gegaan.

Vooral de korte-termijnprijzen reageren nogal heftig op de weersverwachting. Nu het eerste koude weekeinde van dit najaar eraan komt, is het daggas ineens weer € 1,20 per kuub. Nog maar krap twee weken geleden was dat de helft.

Ook gas vastleggen voor het eerste kwartaal van 2023, als met name in de glasgroenteteelt normaal gesproken de jonge plantjes de kas in komen en de teler de gaskraan moet opendraaien, is met een prijs van € 1,31 per kuub weer zo’n 15% duurder dan afgelopen vrijdag. Toen bereikte die notering met € 1,13 na tien weken gestage daling haar laagste punt.

De Rabobank verwacht dat het komend teeltjaar de Nederlandse glastuinbouw 5 tot 10% minder zal gaan produceren dan in het afgelopen jaar. Met name de teelt van tomaat en komkommer zal een productiedaling te zien geven door het achterwege blijven van belichte winterteelt en het tot wel 6 weken naar achteren schuiven van de onbelichte teelt.

De verwachting is niet dat de prijs nog weer zo sterk zal pieken als vorige winter of in augustus toen heel Europa zijn gasopslagen aan het vullen was.

Prognose: stijging, maar niet extreem.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van der Scheer
Meer over


Beheer