Doorgaan naar artikel

Einde prijsdaling kunstmest nog niet in zicht

Dit voorjaar staat qua kunstmestprijzen in schril contrast met dat van vorig jaar.  - Foto: Canva/Srinuan Hirunwat premium

Dit voorjaar staat qua kunstmestprijzen in schril contrast met dat van vorig jaar. - Foto: Canva/Srinuan Hirunwat

De prijs van KAS duikt onder de € 40 per 100 kilo. Het contrast met 2022 is groot. Toen was de kunstmeststof bijna 2,5 keer zo duur.

Dit voorjaar staat qua kunstmestprijzen in schril contrast met dat van 2022. Toen vloog de KAS-notering medio maart omhoog tot € 97,30 per 100 kilo. Dit jaar wordt stikstofkunstmest juist goedkoper. Begin maart daalde de KAS-prijs al met € 7,50 per 100 kilo. Deze week gaat er nog eens € 3,30 van de notering af. De KAS-prijs ligt nu op € 39 per 100 kilo. Dat blijkt uit cijfers van groothandel Triferto.

Lage gasprijs en koud en nat weer

Er zijn meerdere redenen voor deze dalende markt. De gasprijs blijft omlaag gaan en kost nu € 0,44 per kuub gas. Dat was een jaar geleden nog € 1,07 per kuub (bron: TradeGas). Fabrikanten produceren dan ook weer meer kunstmest. Zij komen echter niet zo makkelijk van hun product af. Er zijn nauwelijks kopers op de markt.

Een andere factor is de ureumprijs. Die ligt verhoudingsgewijs lager dan die van KAS. Ook dat biedt ruimte voor een verdere daling van de KAS-prijs. Tenslotte spelen de weersomstandigheden een rol. Het is nat en koud en het is niet druk op het land. Boeren – die in een dalende markt uiteraard alleen kopen wat ze nodig hebben – hoeven nu niet. Dit zijn allemaal ingrediënten voor een verdere daling van de KAS-prijs.

Druk op kalimarkt

De kalimarkt staat ook onder druk. Eind februari noteerde kali nog € 85,10 per 100 kilo. Daar is inmiddels € 7,50 vanaf gegaan. Deze week blijft kali in prijs gelijk, maar handelaren geven aan dat prijsdruk blijft op de langere termijn prijsdruk. Wereldwijd dalen de kaliprijzen namelijk wel. Ook zit er behoorlijk wat voorraad in de markt. De prijzen zullen meer in de buurt van die van vorig jaar gaan komen. Toen noteerde kali eind maart bijna € 65 per 100 kilo.

Tripel superfosfaat is in Nederland een kleine markt, maar prijzen hiervan staan ook hier onder druk. In een maand tijd ging bijna € 20 van de notering af. Deze week daalde de prijs met € 1 iets minder hard. Tripel superfosfaat komt uit op € 82,10 per 100 kilo. De prijstrend van deze meststof is ook dalend.

Prognose: dalende prijzen.

Meer prijsinformatie over kunstmest vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin