Einde stijging CO2-uitstoot door energieproductie

De wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide door energieproductie is vorig jaar vrijwel tot staan gebracht.

De uitstoot bedroeg 33,3 miljard ton over 2019 tegenover 33,1 gigaton in 2018, laat het Internationaal Energieagentschap (IEA) dinsdag 11 februari weten.

Zachter weer en minder groei van opkomende markten

De stilstand trad in terwijl de wereldeconomie groeide. Omdat rijke landen meer gebruikmaakten van duurzame energiebronnen en van kolen overstapten op aardgas, stagneerde de uitstoot. Het IEA noemt als overige verklaringen zachter weer en minder groei van opkomende markten.

Uitstoot door verschillende landen

De uitstoot door EU-lidstaten nam af met 5%. In de Verenigde Staten was de daling 2,9% en werd 15% minder energie gewonnen uit kolen. Japan stootte 4,3% minder koolstofdioxide uit. De toename van CO2-uitstoot in ontwikkelingslanden komt voor 80% op Aziatische rekening. Vooral in Aziƫ blijft de vraag naar kolen hoog.

China

In China werd de toename van de uitstoot getemperd door tegenvallende economische groei en meer gebruik van duurzame energie en kernenergie. India had te maken met een bescheiden afname, die teniet werd gedaan door een toegenomen uitstoot als gevolg van transport.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.