Einde van stijging varkensprijs lijkt bereikt

24-08 | |
De vleesverwerkende industrie start weer op na de zomervakantie begeeft zich nadrukkelijker als koper in de markt. - Foto: Henk Riswick
De vleesverwerkende industrie start weer op na de zomervakantie begeeft zich nadrukkelijker als koper in de markt. - Foto: Henk Riswick

De varkensprijs heeft de weg naar boven te pakken. In een maand tijd steeg deze zo’n 10%.

De DCA Beursprijs stond eind juli nog op € 1,74 per kilo en deze week op € 1,92 per kilo geslacht gewicht. Een verschil van € 0,18 per kilo. De slachterijnoteringen volgen op enige afstand en met een net iets gematigder koers. Deze week verhoogt Van Rooi Meat met € 0,03 per kilo en Compaxo met € 0,04 per kilo, wat beide noteringen op het ronde getal van € 1,80 per kilo exclusief btw brengt. Dat is € 0,15 meer dan een maand geleden en maar liefst € 0,61 per kilo meer dan een jaar geleden.

Vriendelijkere vleesmarkt

De inkoopprijs schiet daarmee volgens slachterijen sneller omhoog dan ze aan de verkoopkant kunnen bijbenen. De vleesmarkt wordt eveneens wat vriendelijker. Want ook in omringende landen loopt de varkensprijs in dezelfde vaart op, en zijn er voor kopers geen goedkopere alternatieven. Maar hogere prijzen worden doorbelast richting de consument, en die kan elke euro maar één keer uitgeven.

Ook de Duitse slachterijen staan niet te juichen om hogere inkoopprijzen. Toch volgen zij ook deze week de VEZG, die de Duitse varkensprijs met 5 cent verhoogt naar € 2,05 per kilo geslacht gewicht.

Voorraden

Positief is dat de vakantieperiode richting z’n einde loopt, waardoor de vleesverwerkende industrie weer opstart en zich nadrukkelijker als koper in de markt gaat begeven. Aan de andere kant zijn er ook voorraden waaruit die kan putten, waardoor ook die kooplust zijn grenzen heeft.

Als prijzen stijgen, neemt de vraag af. Slachterijen merken dat het rustiger wordt. En hoewel deze week traditioneel de duurste week van het jaar is, lijkt de rek voor verdere verhogingen eruit te zijn. De markt moet zich nu eerst gaan zetten op het huidige niveau, is het gevoel dat zij uiten. Deze verhoging zat er nog in, maar hierna wordt het moeilijker om door te stijgen.

Prognose: stijging vlakt af.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer