Doorgaan naar artikel

Einde voor titaniumdioxide in voeding

Titaniumdioxide gaat van de lijst toegestane kleurstoffen af, want is mogelijk kankerverwekkend.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Titaniumdioxide, gebruikt als witte kleurstof in voeding, wordt geschrapt van de lijst toegestane kleurstoffen. - Foto: Canva premium

Titaniumdioxide, gebruikt als witte kleurstof in voeding, wordt geschrapt van de lijst toegestane kleurstoffen. - Foto: Canva

Titaniumdioxide, dat wordt gebruikt als witte kleurstof in voedingsmiddelen, verdwijnt met ingang van 1 januari 2022 van de lijst van toegestane kleurstoffen in voeding in de Europese Unie.

Vanaf 1 juli is er een volledig verbod op het verkopen van producten met titaniumdioxide (TiO2), ook wel titaandioxide of E171. De kleurstof wordt bijvoorbeeld gebruikt in kauwgom, roomijs en voor witte laagjes op chocolade en koek. Voor de bakkerswereld zijn er alternatieven gevonden.

Mogelijk kankerverwekkend

Titaniumdioxide lost niet op en bestaat voor een deel uit nanodeeltjes. Voedselveiligheidsinstantie Efsa kan niet uitsluiten dat de titaniumdioxide-nanodeeltjes het DNA aantasten en daarmee op lange termijn mogelijk kankerverwekkend zijn. Aangezien de functie van het ingrediënt van optische aard is, weegt dat niet op tegen het potentiële gezondheidsrisico.

Alternatieven beschikbaar

Koninklijke Zeelandia Groep, producent van ingrediënten voor brood- en banketbakkerijen, geeft aan alternatieven te hebben. “We hebben de afgelopen jaren gewerkt aan het ontwikkelen van oplossingen zonder titaniumdioxide”, geeft het bedrijf aan. “We zijn goed voorbereid en we hebben talrijke producten aangepast en ontwikkeld die vrij zijn van TiO2. Zo kunnen we naleving van de nieuwe EU-wetgeving te garanderen.”

In bakkerijen wordt het bijvoorbeeld in bakkerijvullingen op waterbasis, instant custardmixen en diverse witte bedekkingen gebruikt.

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin