Eindejaarsdip markt vloeibare zuivel te vroeg ingezet

12-12-2019 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Het lijkt er op dat de eindejaarsdip op de zuivelmarkt dit jaar een beetje te vroeg heeft ingezet.

Op de markt voor vloeibare zuivel is namelijk goed merkbaar dat spotprijzen niet meer dalen of de neiging hebben om zelfs weer omhoog te gaan.

Concentraatprijs trekt aan

Het duidelijkst is dit laatste zichtbaar op de markt voor mageremelkconcentraat. Daar is de prijs deze week wel lager dan vorige week (nu zo’n € 2,10 per kilo), maar door een sterke vraag vanuit onder meer Polen (prijzen daar tegen de € 2,40) en door een onvolledige benutting van ook droogtorens in Noordwest-Europa in combinatie met een naar verwachting blijvend goede markt voor mageremelkpoeder, trekt de concentraatprijs weer aan.

Vraag naar room trekt aan

Hetzelfde, maar voorzichtiger, lijkt zich ook voor te doen op de markt voor room. Er leek een voorspelbare, tamelijk lineaire prijsdaling te zijn ingezet. Room noteert nu zo’n 3,80 per kilo, maar handelaren signaleren een weer aantrekkende vraag, bij een beperkte beschikbaarheid. Het komt meestal door kopers die nog wat gaatjes moeten vullen, maar het voorkomt dat de markt verder wegzakt. Ook de spotmarkt voor rauwe melk profiteert van deze ontwikkeling.

Vraag naar mageremelkpoeder blijft goed

De grootste trekker op de markt voor bulkzuivel is mageremelkpoeder. De vraag naar dit product is en blijft naar verwachting ook goed. De spotprijzen bewegen zich tussen de € 2.600 en € 2.650 per ton, bij een vlot lopende export.

Volgens de meest recente Europese exportcijfers heeft Nederland tot en met oktober bijna 150% meer magere melkpoeder geëxporteerd dan vorig jaar tot en met oktober. Geen enkel ander EU-land doet dat Nederland na.

Kaasmarkt stabiel

De kaasmarkt is vrij stabiel, al is het hier iets moeilijker om een doorkijkje te maken naar het nieuwe jaar. Heel erg anders lijkt de markt echter ook niet te worden, want er zijn amper voorraden en de afzet loopt prima, vooral binnen de EU.

Prognose: positieve markt

van der Horst
Klaas van der Horst Voormalig redacteur
Meer over


Beheer