Eindelijk een ophokplicht

Vullings
Jan Vullings Hoofdredacteur
Foto: ANP
Foto: ANP

Eindelijk, vanaf 12 februari geldt in heel Nederland een ophokplicht voor alle pluimveebedrijven.

De sector heeft er wekenlang op aangedrongen. Na de nieuwe uitbraak van hoogpathogene vogelgriep bij hobbydieren in Duitsland is er geen excuus meer om een ophokplicht uit te stellen.

Landbouwminister Carola Schouten was half januari, na de eerste uitbraak in Duitsland, nog niet zo ver. De bewindsvrouw dubde over de 16-wekentermijn. Kippen waarvan de eieren onder het label ‘vrije uitloop’ worden verkocht, mogen maximaal 16 weken binnen zitten. Met het oog op de risicovolle vogeltrek is, is de periode in het voorjaar wellicht nodig.

Ophokplicht zeker niet te vroeg

Landbouw schat het risico nu hoger in. Het is ook opmerkelijk dat de ziekte honderden kilometers verderop bij Stuttgart opduikt, zonder dat er sprake is van vogeltrek. Deskundigen sluiten niet uit dat het H5N8-virus mogelijk al is verspreid onder watervogels, maar pas nu de kop opsteekt. In dat geval zou het virus zelfs al in Nederland kunnen zijn. Deze ophokplicht geldt dan zeker niet te vroeg.

Alles moet gericht zijn op de ziekte buiten de deur te houden

Terecht ook dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de protocollen heeft opgevoerd. Vanaf dinsdag geldt een voor pluimveetransport afkomstig uit Duitsland. Alles moet gericht zijn op de ziekte buiten de deur te houden.

Het hoogpathogene H5N8-vogelgriep virus is dit jaar al 34 keer vastgesteld op pluimveebedrijven en bij hobbydieren in Midden- en Oost-Europa.Beheer