Eiwitrijke bijproduct tendeert duurder

26-11-2019 | |
Foto: Penn Communicatie -
Foto: Penn Communicatie

Prijs van tarwezetmeel krijgt opwaartse druk, maar is bij meeste producenten vooralsnog ongewijzigd.

De kerstperiode is in aantocht, waardoor varkenshouders een aantal bijproducten waar mogelijk zullen willen hamsteren. Voorlopig is de aanvoer van tarwezetmeel nog voldoende om te voldoen aan de vraag. Het probleem gaat net als vorig seizoen zeker een rol spelen aangezien Kerstmis midden in de week valt. Ook is het een periode waarin fabrieken de productie tijdelijk stopzetten. De vraag naar tarwezetmeel bij de varkenshouders is groot, het aanbod beperkt. De prijs van tarwezetmeel krijgt opwaartse druk, maar is bij de meeste producenten vooralsnog ongewijzigd. Eind oktober was voor de meesten de laatste verhoging.

Tarwegistconcentraat duurder

Stoomschillen worden vlot aangevoerd, maar kunnen dankzij de goede afzet hun prijsniveau nog vasthouden. Tarwegistconcentraat wordt over de hele linie duurder. De notering Protiwanze stijgt met € 0,10 per ton per procent droge stof. In het kielzog daarvan zijn ook diverse andere concentraatprijzen met een dubbeltje in prijs verhoogd. Het is in lijn met de algemene prijsstijging voor eiwitrijke voedergrondstoffen.

Lees verder onder de grafiek.

Reststroom aardappelen

Stoomschillen zijn dit jaar bijzonder stabiel geprijsd. Sinds juni is er geen wijziging van betekenis geweest, ondanks een overgang op beduidend grotere beschikbare oogst fritesaardappelen. Aanvankelijk was dat ook logisch, aangezien de af land geleverde aardappelen nauwelijks reststroom opleveren. Ook nu de verwerkers aardappelen uit opslag verwerken komt er nog relatief weinig reststroom los. De aardappelen zijn behoorlijk van kwaliteit. De vraag naar stoomschillen overstijgt ook het aanbod. De Noliko-stoomschillen, iets betere kwaliteit dan doorsnee, werden zelfs iets duurder.

Prognose: zetmeel duurder.

Meer prijsinformatie over bijproducten vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur


Beheer