Dr. Diederik Esser

Senior researcher Wageningen University & Research

Diederik Esser is gepromoveerd bij de afdeling Humane Voeding en Gezondheid van Wageningen Universiteit. Nu werkt hij als food clinical trial specialist bij Wageningen Food & Biobased Research, waar hij klinische trials uitvoerd om gezondheidseffecten van voedingsproducten en ingrediĆ«nten wetenschappelijk te onderbouwen. Hij coƶrdineert ook het Gerrit Grijns Initiative (GGI), een nieuw interdepartementaal onderzoeksinitiatief van Wageningen University dat zich toelegt op de studie van Food, Nutrition and Functional Health. 

Presentatie: Heeft de eiwittransitie een effect op de gezondheid van de consument

  • Wat is eiwitkwaliteit en hoe meet je het 
  • Hoe krijgen we de consument zo ver om plantaardige eiwitten te eten 
  • Hoe ziet de toekomst eruit m.b.t. onderzoek op het gebied van de eiwittransitie

Kies het juiste eiwit voor jouw product
Het aantal beschikbare plantaardige en alternatieve eiwitten is overweldigend en groeit nog steeds. Hoe kies je dan het juiste eiwit voor jouw product? Daarbij moet je rekening houden met de beschikbaarheid, functionaliteit en wensen van de consument. Tijdens deze interactieve break-out sessie gaan wij deze drie stappen in de productieketen langs. Na een korte inleiding zullen wij aan de hand van stellingen elk van deze drie onderwerpen behandelen. Bij de beschikbaarheid kijken wij naar de teelt van lokale eiwitrijke gewassen, de beschikbaarheid van alternatieve eiwitbronnen en de duurzaamheid van verschillende eiwitten. Bij functionaliteit proberen wij vast te stellen welke eigenschappen van plantaardige eiwitten belangrijk zijn voor de selectie. En tot slot nemen wij de rol van de consument onder de loep met de vraag welk eiwit is aantrekkelijk voor de consument.