Skip to content

Eiwittransitie versnellen, kan het?

Het is moeilijk om me niet af en toe overweldigd te voelen door de omvang en het tempo van de verandering die nodig is om de klimaatdoelen te halen.

Eiwittransitie versnellen, kan het? premium

Foto: Canva/Arthon meekoding

Ik zie mezelf als een optimist en meestal ben ik dat ook. Toch is het moeilijk om me niet af en toe overweldigd te voelen door de omvang van de verandering die nodig is om onze klimaatdoelen te halen en gefrustreerd door het trage tempo van de verandering.

Een paar weken geleden had ik een sceptische middag. “Het werkt niet. Het gaat niet werken. We hebben niet eens nieuwe ideeën over hoe we het kunnen laten werken.”

Mijn twee collega’s reageerden tijdens het overleg heel verschillend. Sanne Djojosoeparto, postdoctoraal onderzoeker en specialist op het gebied van voedselkeuzes, hield haar hoofd schuin en glimlachte empathisch. Astrid Kühlkamp van Wageningen Academy vinkte een lijst met succesverhalen af in een poging me weer optimistisch te krijgen. Een volledig begrijpelijke reactie, aangezien ze erop rekende dat ik zou spreken op een evenement ‘Samen de eiwittransitie versnellen’.

Meer dan alleen resultaat

Onlangs las ik een citaat van een student-klimaatactivist: “Hoe meer je komt opdagen, hoe meer je dat gevoel van hoop krijgt.” Het is waar. Het heeft iets belangrijks om samen in een kamer te zitten met anderen die aan hetzelfde doel werken. Het gaat om meer dan alleen het concrete resultaat. Het gaat om de wetenschap dat we er samen voor staan. Het gaat om het genereren van doorzettingsvermogen om te blijven proberen tot we vinden wat werkt. Het gaat over ontdekken dat we altijd nieuwe ideeën hebben als we tijd besteden aan het samen genereren ervan.

Het heeft iets belangrijks om samen in een kamer te zitten met anderen die aan hetzelfde doel werken

Op de dag van het evenement had ik mijn optimisme teruggevonden. Tijdens het samenstellen van programma met Sanne en onze collega’s werd ik herinnerd aan de vele initiatieven die laten zien dat we impact kunnen hebben. Tijdens het evenement was ik vooral geboeid door de presentatie van Marianne Karstens van Green Protein Alliance (GPA), mijn collega Muriel Verain en Shah Sheikkariem, wethouder in Altena.

Krachten bundelen

Het Altena-initiatief is een prachtig voorbeeld van hoe een losse groep gelijkgestemden zijn krachten kan bundelen. Het project is geïnitieerd door GPA, Schouten Europe en Wageningen Economic Research. Het vond steun in de gemeente Altena, provincie Noord-Brabant, stichting CHIEF en vele lokale vrijwilligers. Door interventies in supermarkten, scholen en catering te bundelen met outreach vanuit de gemeenschap, was het team in staat om een meetbare verandering in koopgedrag te bewerkstelligen.

Het goede nieuws is dat we ideeën hebben om het te laten werken en ik ben optimistisch dat we het kunnen laten werken. Aan de andere kant is ons tempo van verandering echt te laag als we kijken naar de omvang van de uitdaging. Mijn realistische perspectief vandaag is ‘Het gaat werken, maar zal het snel genoeg werken?’

Snel delen

Afbeelding
Stacey Pyett

Programma-manager Proteins for Life bij Wageningen UR

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin