Doorgaan naar artikel

‘Eko Holland draait als een speer’

Eko Holland-voorzitter René Cruijsen: steeds meer voedingsbedrijven verbreden bioassortiment zuivel.

Geüpdatet op:
Interview
Sustainable food
Eko Holland premium

Eko Holland-voorzitter René Cruijsen (61): "We zien steeds meer voedingsmiddelenbedrijven hun biologisch zuivelassortiment uitbreiden." - Foto: Studio 38°C

De animo voor omschakeling naar een biologische melkveehouderij is nog steeds groot. Leverancierscoöperatie Eko Holland groeit in januari met 20 leden.

De vraag naar biologische zuivel neemt toe. Eko Holland merkt dat steeds meer voedingsmiddelenbedrijven hun biologisch zuivelassortiment uitbreiden. Alleen de productie van biologische kaas blijft nog wat achter. Eko Holland-voorzitter René Cruijsen (61) neemt kijkers mee in de wereld van biologische zuivel tijdens een webinar in de Biokennisweek.

Hoe staat de biologische zuivelmarkt ervoor?

“De vraag is goed en het aanbod beperkt. Eko Holland draait daarom ook als een speer. We zien dat steeds meer voedingsmiddelenbedrijven hun biologisch zuivelassortiment verbreden. Zo komen er steeds meer biologische varianten van bestaande toetjes. Neem bijvoorbeeld een product als Griekse yoghurt, daarvan is nu ook een biologische variant. Wat betreft de melkaanvoer is er sprake van krapte. De mindere kwaliteit van het ruwvoer drukt de melkaanvoer bij Eko Holland sinds september met zo’n 5%. Als je dan spreekt van een weekaanvoer van 2,5 miljoen kilo, dan gaat het om een behoorlijk volume.”

Hoe zit het met de gevolgen van de lockdown?

“Tot nu toe merken we daar nog weinig van. De verkopen in de retail lopen goed door en de horeca had zich al ingedekt. Met de huidige aanvoer kunnen we de vraag goed aan, maar er moeten geen gekke dingen gebeuren. Als consumenten opnieuw gaan hamsteren, wordt het een ingewikkeld verhaal. Ik durf niet te zeggen of we de gevolgen van de lockdown later nog in de markt gaan merken.”

Van de vraag naar melk voor biologische kaas had ik wat meer verwacht

Hoe loopt de afzet van biologische kaas?

“Van de vraag naar melk voor biologisch kaas had ik eerlijk gezegd wat meer verwacht. We zien dat het prijsverschil tussen gangbare en biologische kaas nog erg groot is. Daar zit zomaar € 5 per kilo tussen. Dat heeft te maken met hoge productiekosten. Bij de productie van kaas gaat het in de regel om grote volumes melk. Een productielijn vrijmaken voor een tot op heden beperkte hoeveelheid biologische kaas brengt veel kosten met zich mee. Mogelijk dat een verlaging van de btw op biologische producten kan helpen dit prijsverschil te drukken. Zodra de volumes wat stijgen, biedt de afzet van biologische kaas enorme kansen.”

Het verlagen van de btw op biologische producten is een van de maatregelen die de overheid kan nemen om de biologische sector te laten groeien. Wat kunnen we nog meer verwachten uit Den Haag?

“Dat vind ik lastig om in te schatten. Duidelijk is dat de groei uit de markt moet komen. De overheid moet dus niet met een stimuleringsfonds voor uitbreiding van de melkproductie komen.”

In Frankrijk is momenteel sprake van een overaanbod. Kan dit in Nederland ook gebeuren?

“Dit is een van de redenen waarom de Nederlandse overheid geen omschakelsubsidies moet gaan verlenen. Het is de consument die bepaalt. Tegelijkertijd moeten we de situatie in Frankrijk niet groter maken dan die is. In Frankrijk produceren ze dit jaar bijna 1,5 miljard kilo biologische melk en er is een overschot van zo’n 10%. Ter vergelijking: in Nederland produceren we een volume van tussen de 300 en 350 miljoen kilo. Voor die 10% wordt echt wel een oplossing voor gevonden. Daarbij bevinden de gangbare melkprijzen zich nu ook op een relatief hoog niveau als gevolg van een krappe melkaanvoer. De verliezen zijn dus sowieso beperkt. Over het geheel kunnen we stellen dat de vraag naar gezonde en biologische zuivelproducten als gevolg van Covid-19 alleen maar is toegenomen. Ik verwacht dat deze trend gaat doorzetten en Haagse maatregelen zouden erop gericht moeten zijn om deze vraag nog meer te stimuleren.”

Animo voor omschakeling is zelfs bij hoge gangbare melkprijzen nog groot

Is er nog veel animo voor omschakeling naar bio?

“Ja, het is bemoedigend om te zien dat de animo, zelfs in tijden van hoge gangbare melkprijzen, nog groot is. Het gaat vaak om jonge ondernemers met rond de 130 à 140 koeien. Ze verkopen een deel van de fosfaatrechten en gaan terug naar rond de 100 koeien om weer grondgebonden te worden. Ik word wekelijks gebeld door geïnteresseerde veehouders. We hebben in de afgelopen jaren bewezen een stabiel goede melkprijs uit te betalen. In 2020 hebben we de prijs met 3 cent kunnen verhogen ( Melkprijs december 53 cent per kilo, red.) Daar komt begin volgend jaar waarschijnlijk nog een cent bij. De supermarkten, onze afnemers, laten hiermee zien bereid te zijn de gestegen productiekosten te compenseren. Dat geeft vertrouwen.”

Hoeveel leden telt Eko Holland?

“Momenteel telt de coöperatie 260 leden. In januari komen daar nog 20 bedrijven bij, voornamelijk afkomstig van FrieslandCampina. Tegelijk kennen we binnen Eko Holland momenteel maar weinig stoppers. Het enthousiasme onder onze leden om te blijven melken, is groot.”

Eko Holland werkt intensief samen met Arla. Is er nog een kans dat Eko Holland in Arla opgaat?

“Nee, dat is niet aan de orde. De samenwerking verloopt prima en we weten goed van elkaar te profiteren. Als Arla meer biologische melk nodig heeft, klopt ze eerst bij ons aan.”

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin