Eko Holland start met publicatie eigen melkprijs

04-12-2019 | |
Foto: Bart Nijs - Foto: Bart Nijs Fotografie
Foto: Bart Nijs

Eko Holland Melk op Maat start in januari 2020 met publicatie van haar eigen biologische melkprijs. Dat zegt voorzitter René Cruijsen.

De leverancierscoöperatie baseert haar melkprijs al sinds jaar en dag op gesloten contracten met afnemers. Het gaat om een basisprijs en premies van maximaal 3 cent per kilo melk. In december verrekent de coöperatie wintertoeslag en zomerheffing.

Tijd is rijp

Tot nu toe werd een en ander nog niet publiekelijk gedeeld. Gezien de groei die de coöperatie in de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, acht het bestuur de tijd rijp de eigen melkprijs wel te publiceren. Klanten wijzen tijdens onderhandelingen nog wel eens naar de biologische garantieprijs van FrieslandCampina en dat is volgens Cruijsen niet terecht. “Die biologische garantieprijs is voor een groot deel gebaseerd op de biologische melkprijzen in omliggende landen als Denemarken en Duitsland. Dit terwijl veruit het grootste deel van de ongeveer 100 miljoen kilo biologisch melk, die Eko Holland jaarlijks levert, binnen Nederland wordt afgezet.” Sowieso komt er volgens Cruijsen nog maar weinig biologische melk Nederland binnen aangezien ook Arla, een relatief grote speler in biologische zuivel, voor haar biozuivel overstapt op Nederlandse melk.

Er is ruimte voor groei, we kunnen zo naar de 250 leden

De publicatie van de melkprijs valt nagenoeg samen met de officiële start van de productie van biologische melk onder Aanvullende Normen (AN), zoals afgesproken binnen belangenorganisatie Natuurweide. Een nieuwe biologische melkstroom waar nagenoeg alle zuivelondernemingen in Nederland zich aan hebben gecommitteerd. “Tegenover deze AN moet een 1 tot 1,5 cent hogere melkprijs staan”, zo legt Cruijsen uit. Ook dit moet zichtbaar worden in de te publiceren melkprijs van Eko Holland. Tot nu toe hebben zich, voor zover bekend, nog geen buitenlandse partijen gemeld die biologische melk onder de AN willen leveren.

Wachtlijst bij FrieslandCampina

Eko Holland kreeg er afgelopen jaar een kleine 30 leden bij. Tegelijk was er als gevolg van de introductie van fosfaatrechten een hogere uitstroom. De coöperatie telt nu zo’n 210 ledenleveranciers, maar er is ruimte voor groei. “We kunnen zo naar de 250 leden”, legt de voorzitter uit.

FrieslandCampina maakte eerder dit jaar nog bekend er in 2019 en 2020 geen nieuwe omschakelaars naar bio bij te willen. De zuivelcoöperatie telt momenteel ruim 150 biologische leden-melkveehouders en hanteert een wachtlijst. Als oorzaak voor de tijdelijke stop noemde een woordvoerder dat het aanbod biologische melk sneller is gegroeid dan de vraag.

Willem Veldman
Jan Willem Veldman Redacteur


Beheer