Doorgaan naar artikel

EkoHolland neemt stevige koppositie met biomelk

Foto: Bart Nijs

Foto: Bart Nijs

Leverancierscoöperatie EkoHolland betaalt dit jaar een gemiddelde (voorschot)melkprijs uit van € 49,63 per 100 kilo.

Dat is een fractie minder melkgeld dan vorig jaar, maar wel ruim € 2,60 per 100 kilo meer dan de nummer twee op de markt – FrieslandCampina.

Gemiddeld minder betalen is trend

Deze coöperatie blijft dit jaar per saldo ook ruim een euro achter bij de melkprijs die ze vorig jaar betaalde. Gemiddeld iets minder betalen is dit jaar wel een beetje de trend in de biologische zuivel. Arla is een van de bedrijven die ontsnapt aan die beweging. De Scandinavische coöperatie betaalt dit jaar gemiddeld € 46,38 per 100 kilo biomelk, tegenover € 45,45 vorig jaar. Dit prijsverschil is in werkelijkheid iets kleiner, omdat er dit jaar met iets andere vet- en eiwitgehaltes wordt gerekend. Arla-leden kunnen hun basisprijs echter iets bijplussen met behulp van allerlei toeslagen voor onder meer tankgrootte en ontvangstmogelijkheden voor grote RMO’s. Dat kan in totaal nog 85 cent extra opleveren.

Royal A-ware

Royal A-ware, een kleinere speler in biologisch, betaalt dit jaar ook meer dan vorig jaar. De gemiddelde prijs ging van € 47,69 naar € 49,25 per 100 kilo, maar ook hier moet weer rekening worden gehouden met de gewijzigde vet- en eiwitgehalten die die jaar worden gehanteerd. Per saldo is de verbeterde melkprijs dus iets kleiner dan de € 1,56 die op het eerste gezicht aan de orde lijkt.

Vreugdenhil

Vreugdenhil lijkt met een melkprijs van gemiddeld € 52,43 weer op weg naar de absolute koppositie, maar bij dit bedrijf is er nog twee maanden melkgeld te gaan. Vorig jaar betaalde het gemiddeld € 52,08 per 100 kilo, echter aan zo’n 10 leveranciers. Niet in de vergelijking zitten de melkprijzen van CZ Rouveen, Henri Willig en Farmel. Er wordt ruwweg 500 miljoen kilo biologische melk geproduceerd in Nederland.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Klaas van der Horst

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin