Ekoplaza rectificeert biologische sneeuwclaim

08-02 |
Foto: ANP
Foto: ANP

Biologische supermarktketen Ekoplaza heeft gerectificeerd dat sneeuw langer blijft liggen op gangbare percelen dan op biologische percelen.

Biologische percelen zouden namelijk een veel actiever bodemleven hebben dan gangbare percelen, wat leidt tot meer warmte in de bodem, waardoor de sneeuw eerder smelt, aldus Ekoplaza. Gangbare telers ageerden op Twitter tegen deze stelling van de supermarkt, en vroegen Ekoplaza om wetenschappelijke onderbouwing. Die kon Ekoplaza niet geven. De stelling bleek gebaseerd op de mening en ervaring van één biodynamische teler, het was niet wetenschappelijk bewezen noch wetenschappelijk onderbouwd. Ekoplaza kwam tot de conclusie met deze blog een verkeerde inschatting te hebben gemaakt, en heeft zodoende bij het bericht op haar site een rectificatie geplaatst met excuses.

Op de vingers getikt

Het is overigens niet de eerste keer dat Ekoplaza biologisch profileert als deugend ten koste van ‘milieuonvriendelijke’ gangbare landbouw. In 2018 lanceerde Ekoplaza een nieuwe reclamecampagne: de enige gifvrije supermarkt. Volgens Ekoplaza was de gangbare landbouw met z’n gewasbeschermingsmiddelen verantwoordelijk voor massale insectensterfte en diverse gezondheidsproblemen. De Reclame Code Commissie tikte Ekoplaza vervolgens op de vingers omdat ook in de biologische landbouw giftige natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen worden toegepast. In 2019 beweerde Ekoplaza dat het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en het vernietigen van de biodiversiteit de druk op de natuur zo heeft verhoogd dat een virus is gemuteerd naar de voor mensen gevaarlijke variant Covid-19.

Knuivers
Martijn Knuivers Redacteur
Meer overBeheer