Electriciteit opwekken goedkoper nu winter eindigt

Nu de kou in Europa minder is, is de vraag naar elektra afgenomen. - Foto: Herbert Wiggerman
Nu de kou in Europa minder is, is de vraag naar elektra afgenomen. - Foto: Herbert Wiggerman

Door de extreem lage temperaturen van de afgelopen winterweek moest er flink gestookt worden.

Halverwege de week werd er volgens de Gasunie het dubbele aan gas getransporteerd van wat er op een normale dag in de winter verbruikt wordt. Gelukkig heeft Nederland de beschikking over grote gasopslagen waar voldoende gas op voorraad ligt. Het is mede door deze voorraad en de voorspelling van oplopende temperaturen, dat de prijs voor een kuub gas in plaats van verder te stijgen, licht daalde op de dagmarkt eind vorige week.

Minder vraag naar elektra

Nu de kou in Europa minder is, is de vraag naar elektra afgenomen voor verwarming met elektrische apparaten. Hierdoor daalde de prijs van de elektra daghandel, maar dit komt ook door de lagere prijs van het daggas waardoor de opwek van elektra een lagere kostprijs heeft. Voor de langetermijncontracten is de nog altijd hoge CO2-emissieprijs van grote invloed op het koersverloop. De verwachting is dat de emissieprijs nog langer op het huidige niveau zal verblijven of zelfs iets stijgt. Uiteindelijk is dit ook afhankelijk van de handel op de financiële beurzen waar de koersen momenteel record na record halen.

Optimisme zet door

De handel in olie lijkt al een voorschot genomen te hebben op een wereld zonder een pandemie, een wereld waarin de bevolking gevaccineerd is en massaal op reis kan gaan met vliegtuigen en economieën die opbloeien. Nadat vorige week de koers van een vat Brent-olie de $ 60 aantikte, steeg de prijs afgelopen week rustig verder.

Oliekartel Opec handhaaft nog steeds de productiebeperkingen die ervoor zorgen dat de markt niet overspoeld wordt met een overaanbod van olie. De beperkingen gelden nog voor de maanden februari en maart. Of de beperkingen langer van kracht blijven of dat er nieuwe afspraken komen, is nog niet bekend. Door het oplopen van de olieprijs wordt het voor Amerikaanse schalieolieproducenten ook weer winstgevend om te produceren.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

de Bruijn
Sjors de Bruijn Analist energiebureau Nife

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.