Elektra onder lichte druk en minder Gronings gas

De prijzen van de CO2-emissierechten staan onder druk en zijn dus licht gedaald. Hierdoor dalen ook de prijzen van de langetermijncontracten.

De vraag is voor langere tijd overgewaardeerd, aldus marktkenners. De koers werd gedreven door het vertrouwen in de mondiale economie en dat die, ondanks Covid-19, gewoon door zal blijven groeien. Maar daar zijn nu twijfels over. De daghandel is wat meer in balans dan voorgaande week, een gevolg van goed weer een veel wind.

Minder Gronings gas

De prijs voor daggas is nog altijd historisch laag voor de tijd van het jaar, deze stijgt nu licht. Dat is vooral terug te voeren op een nog steeds verminderde gasexport door onderhoudsbeperkingen vanuit Noorwegen. Ook koudere weersverwachtingen voor de komende periode zijn onderdeel van een oplopend sentiment.

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft bekendgemaakt dat er minder Gronings gas hoeft te worden gewonnen voor het komende gasjaar, dat loopt van 1 oktober 2020 tot en met 30 september 2021. De oorzaak hiervan is ongeveer een miljard kuub extra ‘nagemaakt’ Gronings gas, dat in april van dit jaar al bijgevuld kon worden in de gasopslag Norg.

Oliemarkt in corona-houdgreep

De oliemarkt is in het algemeen terughoudender, de recente toename van coronabesmettingen roept vragen op over de gevolgen van de tweede golf voor de wereldeconomie en dus ook de vraag naar olie. Een stijgend aantal gevallen van Covid-19 leidt tot nieuwe maatregelen in diverse Europese landen. Tegelijkertijd wordt in de VS gevreesd voor het economisch herstel, nu een nieuw steunpakket van de Amerikaanse overheid nog altijd op zich laat wachten.

Ook het herstel van de dollar, die deze week zo’n 2% steeg, zet druk op de olieprijs. Als we kijken naar het verloop van de olieprijs is deze de afgelopen week redelijk vlak en zal het lastig blijven om structureel de weg om hoog te vinden. Zeker nu ook bondgenoten van de OPEC+ minder bereid zijn om zich aan de productieverlagingen te houden.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.