Elektraprijzen hoog ondanks enorme opwek zonne-energie

15-06 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De prijs van kolen breekt door de grens van 100 dollar per ton, dankzij grote vraag vanuit Azië.

De markt ziet eventuele productieproblemen met suboptimaal aanbod tot gevolg.

Ondanks dat Nederland recent een kolencentrale sloot, is deze prijsstijging ook te merken in ons land. Veel Nederlandse stroom komt bijvoorbeeld van Duitse kolencentrales met bijbehorende grondstofkosten. De Nederlandse elektraprijzen zijn hoog, ondanks dat we record na record breken met de opwek van zonne-energie. De stijging van de prijzen geldt voor zowel de korte als de lange termijnprijzen.

Lees verder onder de grafiek.

Hoog prijsniveau gas

Net als elektra is de Aziatische vraag een reden voor een hoog prijsniveau van gas. Neem hierin mee dat de Europese gasopslagen nog lang niet op niveau zijn voor de komende winter en juist nu gaan gaspijpleidingen gepland of niet gepland in onderhoud, waardoor er minder gas naar Europa kan.

De prijs voor een kuub gas is in tijden niet meer zo hoog geweest, zeker voor deze periode van het jaar. Ondanks dat de prijzen voor de korte termijn stevig zijn gestegen, blijven de prijzen voor de lange termijn redelijk stabiel.

Olieprijs

De olieprijs is verder gestegen en de vraag naar ruwe olie zal tegen het einde van volgend jaar weer op het niveau van voor de coronacrisis liggen. De lage vaccinatiegraad in de opkomende economieën zorgt ervoor dat de crisis mogelijk langer dan verwacht zal aanhouden, is de verwachting het Internationaal Energieagentschap (IEA). Het IEA verwacht dat de mondiale vraag naar olie in de laatste twee kwartalen van dit jaar circa 300.000 vaten per dag lager zal uitvallen dan eerder verwacht. Volgens analisten is er wel ruimte voor de OPEC+ om de productie op te voeren, vanaf de tweede helft van het jaar. Zolang dit niet gebeurt, is er duidelijk opwaarts potentieel voor de olieprijzen.

Medeauteur: Patrick van den Ende

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

de Bruijn
Sjors de Bruijn Analist energiebureau NifeBeheer