Emmeloord start notering uitgegroeide uien met € 15

06-08-2020 | |
Foto: Hans Banus
Foto: Hans Banus

De beurs in Emmeloord start de zaaiuiennotering, af land uitgegroeid, zowel voor 30% als 60% grof, met € 12 tot € 15 per 100 kilo.

De startnotering is dat iets boven het 5-jarig gemiddelde. Prijzen voor uien staan wat onder druk, omdat de vraag nog niet heel sterk is.

Afnemers afwachtend

In een markt waar prijzen dalen zijn afnemers vaak afwachtend en dat merken exporteurs nu ook. De telersbeurs in Goes noteerde begin deze week voor plantuien af land dan ook € 1,75 lager op € 12,50 tot € 15 per 100 kilo. Het is nog een beetje zoeken naar de juiste prijs, zoals altijd aan het begin van het seizoen. Tegen de tijd dat Senegal aan de markt is zal de prijs meer stabiliseren is de verwachting. De baalprijs staat ook wat onder druk en zit tussen € 20 en € 25 per 100 kilo, afhankelijk van bestemming en kwaliteit.

Rustige export

De export draait nog niet volop. Er gaan wat uien naar Afrika, maar het is nog steeds niet duidelijk wanneer de grens voor importuien in Senegal opengaat. De Afrikaanse markt vraagt niet zozeer, maar exporteurs beginnen al met exporteren om op tijd voor opening uien in de haven van Dakar te hebben. Ook gaan uien naar Azië. De volumes zijn relatief klein, omdat China ook nog uien afzet. En in Centraal-Amerika zijn nog niet alle importvergunningen afgegeven, waardoor het afzetvolume beperkt blijft.

Brazilië heeft Nederlandse uien niet nodig

Vorig jaar was Brazilië deze periode van het jaar al aan de markt. Tot dusver heeft Brazilië nog eigen oogst of van buurlanden, waardoor Nederlandse uien niet nodig zijn.

Binnen de EU zijn alle landen zo goed als zelfvoorzienend. Polen biedt zelfs eigen product aan in Nederland, want de uien zijn daar in overvloed. Vorig jaar in deze periode kochten de Polen al plantuien in Nederland, omdat toen de eigen oogst tegenviel. Dat is dit jaar niet zo en merkbaar voor de export.

Prognose: oogstdruk.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer