Doorgaan naar artikel

Emsland haalt de teugels aan in strijd tegen varkenspest

Campagne tegen zwerfafval in de natuur ter voorkoming van de Afrikaanse varkenspest (AVP). - Foto: Twan Wiermans premium

Campagne tegen zwerfafval in de natuur ter voorkoming van de Afrikaanse varkenspest (AVP). - Foto: Twan Wiermans

De autoriteiten nemen extra maatregelen tegen de verspreiding van Afrikaanse varkenspest in Emsbüren. Vooralsnog is het virus op één bedrijf aangetoond.

Het district Emsland heeft maatregelen afgekondigd om verdere verspreiding van Afrikaanse varkenspest (AVP) te verhinderen. Aanleiding is de bevestiging afgelopen zaterdag van AVP op een vermeerderingsbedrijf in Emsbüren. De 280 zeugen en 1.500 biggen van dit bedrijf zijn afgelopen zondag geruimd.

Beperkingsgebieden

In een straal van drie kilometer om het besmette bedrijf is een beschermingsgebied aangewezen. In dit gebied zitten 31 bedrijven met samen 28.950 varkens. In een straal van tien kilometer rond de besmettingshaard ligt een toezichtsgebied. In deze zone bevinden zich 151 bedrijven met in totaal bijna 103.000 varkens. In het gehele beperkingsgebied geldt een opstalplicht voor varkens en een vervoerverbod. Varkens, vlees, mest of strooisel mag het beperkingsgebied niet uit. Van varkenshouders wordt gevraagd om hun dieren extra in de gaten te houden en de hygiënemaatregelen strikt na te leven. De regels gaan dinsdag 5 juli in en vervangen voorlopige, minder gedetailleerd omschreven regels.

Extra alert

Het is onduidelijk of er meer besmettingen zijn. De uitslagen van bloedonderzoek op het bedrijf dat biggen betrekt van het besmette bedrijf worden 4 juli verwacht. Voor de 31 bedrijven in het beschermingsgebied wordt deze week een gezondheidsmonitoringssysteem opgezet. De autoriteiten willen met jagers afspraken maken over het monitoren van wilde zwijnen in de omgeving van het getroffen bedrijf. Het is tot dusver onduidelijk hoe de AVP op het varkensbedrijf terechtkwam.

Varkensexport kan door

Buiten de beperkingsgebieden gaat het werk door. Zo wordt bij Tönnies in Sögel normaal geslacht, laat het bedrijf weten. Sögel ligt ook in het district Emsland, maar circa 70 kilometer van de besmettingshaard. Ook de export van biggen blijft mogelijk, laat Johan Schuttert, van handelshuis Schuttert in Ommen, weten. Niettemin doet de vondst van AVP de handel geen goed, vertelt Schuttert: “Het zorgt weer voor onzekerheid.” Veewagens die leeg terugkeren uit Duitsland worden extra gereinigd en ontsmet aan de grens.

Virus maakt vreemde sprongen

Sinds september 2020 kampt Duitsland met Afrikaanse varkenspest. Het virus zat tot voor kort alleen in het oosten van het land. Afgelopen mei werd echter een bedrijf met uitloopvarkens in Baden-Württemberg getroffen, in Zuid-Duitsland. Afgelopen zaterdag is het virus dus aangetoond in het westen van Duitsland, zo’n 20 kilometer van de Nederlandse grens.
Beheer
WP Admin