En de zwijgende boer, hij ploegt maar door

Vergaderboer Columnist
Het torentje aan de hofvijver in Den Haag, werkplek van de minister-president. Volgens Vergaderboer trekken premier Rutte en landbouwminister Schouten hun eigen plan terwijl boeren protesteren. - Foto: ANP
Het torentje aan de hofvijver in Den Haag, werkplek van de minister-president. Volgens Vergaderboer trekken premier Rutte en landbouwminister Schouten hun eigen plan terwijl boeren protesteren. - Foto: ANP

De cijfers van RIVM kloppen ook niet. “Wat is nu waar?”, vraag ik me af. Ik weet het niet.

Zeker lijkt me dat er een stikstofprobleem is. Ook al strijden klimaatontkenners en realisten om aandacht te krijgen voor hun standpunten.

“Geen wonder dat de onzekerheid troef is aan de keukentafel”, zegt Hanna. “Welke waarheid moet je volgen?”

Droevige figuren als Tjeerd de Groot van D66 krijgen niet gelijk. Maar ook klimaatontkenner Thierry Baudet niet

“Je eigen waarheid”, zegt Hans praktisch. “Alles voor jezelf op een rijtje zetten en dan je koers uitzetten. Het gaat niet één richting uit. Droevige figuren als Tjeerd de Groot van D66 krijgen niet gelijk. Maar ook klimaatontkenner Thierry Baudet niet. Die doet het alleen om boerenstemmen te winnen. Geraffineerd.
Door mensen als Vogelaar in te palmen heeft zijn FVD plotseling een landbouwgezicht. En Vogelaar heeft verstand van boeren. Dat kun je van Baudet niet zeggen.”

Premier Rutte en minister Schouten

Dat eigen koers varen spreekt me aan. Je ziet dat ook al gebeuren in de politiek. Rutte en Schouten overleggen met boeren. Maar ondertussen gaan ze hun eigen gang en zetten de eigen maatregelen gewoon door.

Veel boeren doen dat echter ook. De studie van Planbureau voor de Leefomgeving( PBL) toont dat aan.

Vergroening Europese subsidie en prijstoeslagen

Uit een onderzoek onder 1.100 boeren blijkt dat de helft al bezig is met meer aan het milieu te doen. Een ander deel voelt er wel voor, maar komt pas in actie als er een financiële vergoeding tegenover staat. Genoemd wordt de vergroening van de Europese subsidie en toeslagen op de prijs.

LTO vindt dat de consumenten een hogere prijs voor de milieuvriendelijker landbouw moet betalen. Anders wordt de afhankelijkheid van subsidies te groot.

Ons aller Rabobank is samen met de overheid bezig om slimme financiële prikkels richting duurzaamheid te ontwikkelen.

Zo zie je maar: actievoerende boeren schreeuwen iedereen wakker

Zo zie je maar. Actievoerende boeren schreeuwen iedereen wakker. De overheid gaat mooi door met de eigen plannen. En het Landbouw Collectief is de spreekbuis voor alle roepende én zwijgende boeren.

Die laatste groep is druk bezig het eigen bedrijf te ontwikkelen. Want een gangbaar bedrijf, zonder gevoel voor milieu en maatschappij, heeft geen toekomst.Beheer