En nu verder zonder Calon

15-05-2020 | |
Vergaderboer Columnist
LTO moet op zoek naar een leider, een bruggenbouwer, zegt Vergaderboer. - Foto: Canva/Pressmaster
LTO moet op zoek naar een leider, een bruggenbouwer, zegt Vergaderboer. - Foto: Canva/Pressmaster

“Hij gaat uit zichzelf weg”, zegt Hanna triomfantelijk, terwijl ze me de iPad met het bericht toont dat Marc Calon opstapt als voorzitter van LTO Nederland. Met grote vette koppen en veel enthousiaste reacties.

“Je moet een beetje dimmen”, antwoord ik. “Het is goed dat hij het LTO-schip verlaat, maar daarmee zijn de problemen niet opgelost.”

Als ik de reacties lees, maakt me dat niet vrolijk. Het blijft bij korte, nietszeggende opmerkingen. Vaak beledigend. Dat schiet natuurlijk niet op. Het is ook te gemakkelijk. Goed, Marc Calon is mislukt, maar dat wisten we al. Natrappen heeft geen enkele zin. We moeten verder.

Want het is dieptriest. In de moeilijkste periode voor boeren sinds decennia, stapt de leider van de grootste organisatie op. Die leider missen we niet, maar de LTO kunnen we niet missen. Dat zou een krachtige organisatie moeten zijn, die staat voor onze belangen. Daar hebben we in deze roerige periode een nieuwe leider voor nodig. Maar waar vind je die?

In de moeilijkste periode voor boeren sinds decennia, stapt de leider van de grootste organisatie op

De eisen zijn hoog. Hij moet strijdlustig zijn, doen wat zijn achterban wil. Hij mag wel lobbyen en overleggen, maar niet te amicaal worden met de mensen van de overheid. En vooral geen linkse achtergrond hebben.

Dé achterban van LTO bestaat niet

Dat is nogal wat. Want die man of vrouw bestaat niet. Het is net als met toen nog prinses Máxima, die zei dat dé Nederlandse identiteit niet bestaat. Zo bestaat ook dé achterban van LTO niet. Dat is ook een kruiwagen met kikkers, waar al vele uitgesprongen zijn. Eerst de vakbonden, later nog clubjes als Netwerk Grondig. Nu hangen velen weer het geloof van Farmers Defence Force (FDF) aan. Maar ook die zal de boer niet brengen wat hij denkt.

Eerst een visie opstellen, dan zoeken naar een leider

Daarom staan de overgebleven bestuursleden van LTO voor een immens moeilijke taak. Iedereen tevreden stellen kan niet. Er moet een keuze worden gemaakt. Maar eerst een korte visie voor de komende jaren opstellen. Dat moet snel en kort en bondig gebeuren.

Dan zoeken naar een leider, een bruggenbouwer. Geen activistische, want die hebben we al bij FDF. Man of vrouw, het maakt me niet uit. Als zij of hij maar een boegbeeld wordt dat brede erkenning krijgt.

Lees ook: Calon miste voelhorens voor zijn achterbanBeheer